Túlélték a háborút a különös kupolák

2009.02.11. 09:30

Ritkán szoktunk egyetlen témára ennyiszer visszatérni, főleg ha ez a téma egyetlen tető története. Ám olvasóinknak szerencsére mindig van valami hozzáfűznivalója a Dohány utca és a Kiskörút sarkán álló épület kupoláihoz. Először csak azért került látóterünkbe, mert egy hatalmas Ford logót szereltek az angyalok fölé, ami szerintem akár Huxley Szép új világának borítója is lehetett volna. Erre a posztra aztán egy lelkes építész olvasónk reagált, aki épp ebből az épületből írta a diplomáját és küldött rengeteg régi fotót a különös kupolákkal koronázott sarokházról. Mint írta, a kupolák sajnos a II. világháborúban elpusztultak. BBP szerint azonban nem így történ. Ő a következőt kommentelte:

Nem semmisült meg az összes toronyépítmény a II. vh során. Van egy Deák tér felől fotózott képem az ötvenes évekből, azon a központi torony már nincs meg, de az oldaltornyok még megvannak. Ha akarjátok, elküldöm.

Akartuk, elküldte. (Nagyításért katt a képre!) Meg segített a dátum megtippelésében is:

Az biztos, hogy 1948. augusztus 1. után készült, mivel az 5-ös járat az óbudai Fő tér és a Nagyvárad tér között ekkor indult meg. A legnagyobb valószínűséggel 1949 az év, a látható nagyszabású vágányépítés a kiskörúti vágányok középre helyezése és a Madách téri végállomás kialakítása lehet, de ezzel kapcsolatban még nem vagyok teljesen biztos.

Nagyon köszönjük!