Mi épül a Bem téren?

2009.02.16. 17:54

A Bem téren álló - számomra főleg MDF-székházként ismert, eredetileg K.u.K laktanyakánt szolgáló - épületből valami furcsa izét csinálnak - adta hírül kicsit más szavakkal az építészfórum. A legtöbben valószínűleg úgy ismerik, hogy ez a Bambival szemben álló ház (a Bambi pedig ebben a "hol ide, hol oda" erkélyes torony aljában van).

A leírás szerint "A földszintet átjárható, élettel teli, valódi publikus térként alakítjuk ki, ahol kereskedelmi és vendéglátó és egyéb szolgáltató funkciók kapnak helyet. Az üzletek, éttermek, kávézók a két belső udvarról és az utcák felől is elérhetők." Ez nagyon szimpatikus, bár elég sok helyen ígértek hasonlót, aztán a kivitelezés során ez az első amit meg szoktak spórolni - de ne legyen igazam.

"A több emelet magas, elliptikus udvarok izgalmas térélményt nyújtanak mind a városi polgároknak, mind az irodai dolgozóknak. Ezek az időjárás viszontagságaitól védett udvarok közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, valamint a környező városi terekhez, utcákhoz, átjárhatóvá teszik a teljes épülettömböt, azonban funkcionális szerepükön kívül az épület energiaháztartásának javításában is jelentős szerepük van.

Minimális, összesen 3 db. függőleges közlekedési maggal, az udvarokba néző látványliftekkel nagy számú és flexibilisen osztható és bútorozható, ideális méretű, 300m2-től indulóan rugalmasan több lépcsőben variálható bérleti egység hozható létre. Az épület kialakítása a mai trendeknek megfelelően legjobban a vegyes rendszerű iroda-berendezési elveket kihasználva érvényesül."

További részletek és képek az Építészfórumon - ahonnan a képek is származnak. A fejlesztésre amúgy soliatid is felfigyelt , úgyhogy reméljük megjelenik róla valami elemzés a Városképp blogon is!