Ellopták a Vörösmarty tér egy részét? - a Belváros blog vendégposztja

2009.02.20. 09:30

 

Kedvenc városmindenfélékkel foglalkozó blogunk tagadhatatlanul a Belváros, melynek skizoid Lem-rajongó szerzője (Trurl és Klapanciusz) úgy döntött, egy remekül megírt posztját most önzetlenül az Urbanistának ajánlja. Örök hálánk érte, annál is inkább mert egy elég botrányos ügyet boncolgat: hogyan loptak el (illetve elloptak-e) egy nagy adagot a legértékesebb budapesti közterületből? Az építkezésre is kitett látványtervek szerint ugyanis fák között kellene korzózni az embereknek ott, ahol most például ez a bolt van. Részletek alább:

 

Üvegkalitka a Vörösmarty téren: Ellopott közterület?

 
Vörösmarty 1 Iroda és Üzletház 
1052 Budapest, Vörösmarty tér 1. 
 
Kíváncsian vártuk, hogy a köznyelvben Elizélt Palota néven szereplő ORI (Országos Rendező Iroda, Erdős Péter homokozója) épületének helyén milyen épületet álmodott az ING Real Estate Kft (tervpályázat nem volt, ugye), valamint a két építész, Fazakas György és Jean-Paul Viguier. A sajtóban megjelent beharangozók szerint egy új ékszerdobozt kap Budapest, ráadásul a Vörösmarty tér alapterülete is megnövekszik.
 
„ Mindez egy üvegezett átriumot fog közre, amely az épületen belül nyilvános hely, megnyitva a teret a Vörösmarty tér felé az üvegezésen keresztül. Ezzel mintegy bővítjük a Vörösmarty teret is, itt kaphatnak majd helyet - főleg a hidegebb időszakban - a különböző rendezvények. (Elekes András ügyvezető igazgató 2005-ben az ingatlanmerce.hu-n).
 
A 2006-ban átadott épület vegyes visszhangot kapott, egyeseknek tetszett, mások építészeti szennyezésről beszéltek. Mindenesetre a neccharisnyára emlékeztető, üvegezett fémhálóval borított épület eredeti megjelenésével nem hagyja hidegen a szemlélőt, a környékbeliek egyszerűen csak „Kalitka" néven emlegetik. Egyetlen kifogásolnivalót hallottunk: a kifelé dőlő üvegfalat az ipari alpinisták csak kosaras daruskocsiról tudják lemosni, az egy-két hétig is elhúzódó munkálatok alatt a motor orrfacsaró szmoggal tölti meg a teret. Arra szót sem vesztegetünk, hogy a Kalitka és a Vigadó találkozásánál amolyan magyar slendriánsággal a mai napig levakolatlan a fal.
 
Mindeközben teljesen elsikkadt az a tény, hogy a sarokrizalitos-félátriumos épület nem az eredetileg engedélyezett terveknek megfelelően valósult meg. A belső udvar földszintjét a megígért köztér helyett a beruházó beépítette, jelenleg ruházati boltok működnek itt. Győzött a kicsinyes pénzügyi érdek a nagyvonalú építészeti elképzelések (video) felett, Budapest turisztikai központjában egy hasonló alapterületű bolt havi bérleti díja milliós nagyságrendű. A Vörösmarty tér fedett köztér („Vörösmarty térre nyíló közhasználatú átrium függőkertekkel és narancsligettel") helyett egy közepén lyukas üvegkockával, amolyan második Elizélt Palotával lett gazdagabb. Természetesen minden engedélyezve, lepapírozva, ahogyan kell, természetesen a nyilvánosság kerülésével, a kerület lakóinak háta mögött. És sohasem állítanánk olyasmit, hogy a holland beruházó a gyarmatosító hagyományoknak megfelelően viselkedne, szép ígéreteket a bennszülötteknek és üveggyöngyöket a törzsfőnököknek.
 
A hazavágott épület láttán maximum azzal vigasztalódhatunk, hogy az ING Csoport az emeleten létrehozott mulatóval amolyan öntökönrúgást csinált: a kávézó a téli hónapokban teljesen használhatatlan, mivel a hőszigetelése nincsen megoldva, sőt komolyabb átépítés nélkül megoldhatatlan. A magyar juppik találkozóhelyének szánt Viper kávézó bezárt,  jelenleg bérlőt keres.
 
Végezetül egy idézet a francia konzulens honlapjáról, a viquier.com-ról:
 
Ez a project egy 1962-ben épült idétlen irodaépületet váltott fel, melynek a lebontása megkönnyebbülést hozott a lakosságnak, mely új idők jelét látja az épületben.
 
És milyen igaza van… 
 
 
Trurl és Klapanciusz, városvédő bloggerek
http://belvaros.blogspot.com/