Hova lettek Budapest tornyai?

2009.02.27. 17:11

andras03

 

A Ford-oltáros tetőről szóló posztsorozatunk már hosszabb mint a T-modell gyártósora. A legutóbbi bejegyzéshez BDzsH, a Városképp bloggere kommentelt egy olyat, hogy az posztként is megállná a helyét. Gondoltuk, akkor állja is! Mikor megkérdeztük, hogy kikerülhet-e az Urbanistára a zömmel a 60-as, 70-es években lerombolt pesti tornyokról szóló hozzászólás, még képeket is küldött hozzá. Íme:

 

 

Kár azokért a tornyokért továbbra is.

Amúgy nem minden elpusztult toronyra automatikus válasz a II.vh utáni helyreállítás. Nagyon sokat később ('60-as, '70-es években) bontottak el - "Városképileg zavaró; Zavaros hatású; Hivalkodó; Utcaképileg előnytelen" jelszavakkal.

A néhány megmaradt budapesti díszműbádogos tető pedig ma igen siralmas állapotban van. A megmaradt kupolák és tornyok esetében is sok helyen leszedték a díszítést - legjobb példa a Szent István körút újlipótvárosi oldalán álló egyik sarokház - így csak a "tömegük" maradt meg. Nem egy helyen leszedték a díszes tetőtéri bevilágítókat is - ezzel jelentősen egyszerűsítve az épületek összképét.

A legszomorúbb a helyzet a Nagykörúton és a Kossuth Lajos utcában. De rengeteg kupola hiányzik a Rákóczi úton, a Március 15-e téren és a Bajcsy-Zsilinszky úton is. A mellékutcák házairól nem is beszélve - XI. kerület Bercsényi utca; VIII. Baross utca; VI. Külső-Terézváros.

Ezeknek a tetőknek a helyreállítására nem sok esély van. Kupola vagy egyéb tetődísz Budapesten eddig nemigen épült vissza - kivéve a Gresham és New York palotákat, vagy például állami beruházásban a BM Roosevelt téri palotájának sarokkupolája még a rendszerváltás környékén.

Ami most épül újjá, az a Piaristák Hültl Dezső által tervezett '10-es években felépített Duna parti épületének (egykori ELTE BTK - egyetemi színpad) tetőzetének eredeti formája a kápolna feletti részen. Bár itt a Szabadsajtó útra nézővel azonos külsejű tornyocska nem, csupán talapzata kerül helyreállításra.

Amire van esély, hogy visszaépül, az az Andrássy út két indító épületének (1 és 2-es szám a Bajcsy sarkon) tetődíszei, valamint a Szervita téri egykori Török Bankház tetődísze, egy üveggolyóbist tartó atlasz. És némi esély az elvileg (már 2-3 éve tervezik) 5*-os hotellé alakuló egykori Zrínyi nyomda épületének kupolájának visszaépülésére. Illetve a Kodály körönd egyik épületének (címét nem tudom - északi oldalon)feltűnően hiányzó (2-2 toronyból a sugárút felé eső 2 megvan) két tornya.

Ami még feltétlenül szükséges lenne városképileg az a MEH Kossuth téri épületének eredeti tetőszerkezetét és díszeit helyreállítani. Ilyen a bejegyezésben említett épület, a Károly körút 3/c. A Ferenciek terén a Királyi bérház (Ferenciek tere 5.?), a Kossuth Lajos utcában a Tudományegyetemi Alap Bérháza (Puskin mozi háza); és a Dreher-palota (Városház utca sarok).

Az az igazság, hogy össze kellene már gyűjteni ezeket az elpusztult díszeket valakinek. Nagyon sok van.