Kiírhatunk-e közpénzből pályázatot saját kertünk tervezésére?

2009.03.03. 11:07

Mielőtt valaki azt hinné, valami nagy politikusi galádságot leleplező cikk következik, ki kell ábrándítsak mindenkit. Ez most nem egy figyelemfelkeltő, trükkös cím, hanem tényleg ezzel a kérdéssel szeretnénk foglalkozni. A kérdést Mátyás vetette fel, és mivel a választ mi sem tudjuk, továbbpasszoljuk Nyájas Olvasóinknak.

 

Sziasztok urbanisták!
 
A tanácsotokat szeretném kérni.
 
Két éve költöztünk a 12. kerület egyik szétszabdalt villájába, egy lakás a mienk a hétből. Az épület eléggé romos, sokat kell majd még dolgozni rajta, de helyreállítható.
 
A házhoz hatalmas kert is tartozik. A többi lakó nem sokat törődik vele, "kisajátítottam". Két év alatt sikerült a területet megtisztítani, sittet, szemetet, üvegcserepeket felszedni, füvesíteni, úgy, hogy most már kisgyermekek is el tudnak játszani benne.
 
Most értem el oda, hogy építeni/bontani kéne a kertben. Volt egy úszómedence, de feltöltötték, lebetonozták. Egy fa nőtt ki a betonozás repedéseiből, de már olyan nagy, hogy kár lenne kivágni. Valaki régen egy sarkot lebetonozott, egy gusztustalan bódét épített rá, vannak sehová sem vezető lépcsők, széttöredezett kerti utak, kidőlt kerítések és így tovább... szóval építészi segítség kéne, hogy egységes elképzelés mentén, a meglévő helyzetet figyelembe véve, egyes elemeket felhasználva, olcsón, a lehető legszebb és legélhetőbb kertet alakítsam ki.
 
Szeretném fiatal, lendületes  építészeknek megmutatni a kertet.
 
Kinél kéne kopogtatni, hogy a társasházunk építészeti pályázatot írna ki a kertre és a díjakra szeretne segítséget(pénzt) kérni, hogy válogathassunk a jobbnál jobb pályaművekben? A kerületi önkormányzatnál? A fővárosnál? Az építészeti kamaránál?
Egyáltalán, szerintetek kivitelezhető egy pályázat ilyen szinten?
 
Minden jót,
Mátyás

 

Annyit megtettünk, hogy egy (nem XII.) kerületi önkormányzatnál dolgozó ismerősünknek továbbítottuk a levelet, aki azt felelte:

 

szerintem sehol
ha ez magánkézben van tuti nem fog rá se a helyi se a fővárosi
önkormányzat pénzt adni, főleg nem ebben a gazdasági helyzetben.
Esetleg ha műemlék v. legalább műemlék jellegű, de szerintem akkor is
csak támogatás szinten, esetleg.

És szerintetek?