Egy új rendeletnek köszönhetően bárki hozzáférhet minden bank riasztótervéhez?

2009.03.20. 08:00

A "tudta-e Ön vajon" fordulat a helyi lapok Innen-Onnan rovatának kedvelt kiskeretes-kezdése, mely általában valami haszontalan adattal folytatódik. Az alábbi levél számos ehhez hasonló kérdéskezdést tartalmaz, viszont mindegyik elég meghökkentően folytatódik. Ritkán mászunk bele az építészszakma dolgaiba, de úgy tűnik, itt mindegyik kérdés megérne egy önálló posztot is az Adobe-érdekeltségtől a szellemi munka védelmééig - ígérjük, hamarosan utánajárunk a dolognak!

 

Kedves Kolléga!

Amikor először hallottam arról, hogy minden kiviteli tervet be kell adni egy központi dokumentumtárba, saját költségen és ismeretlen céllal, azt hittem, valaki félreértett valamit, vagy átverésről van szó.
DE NEM!
Tudsz róla, hogy január 1. óta minden épületről a kiviteli tervet fel kell tölteni a VÁTI szerverére?
Tudsz róla, hogy ezért az építész felel, akkor is, ha a tervet meg sem rendelték?
Tudsz róla, hogy fel kell tölteni a terveket, akkor is, ha nem fizették ki - így a beruházó akár le is töltheti onnan?
Tudsz róla, hogy pdf formátumban kell feltölteni a kézzel készített terveket is?
Tudsz róla, hogy az építészek felelősek a társtervezők terveinek feltöltéséért is, amit jog szerint nem is biztos, hogy megkapnak?
Tudsz róla, hogy tisztázatlan, ki töltheti le a terveket, hozzáférve szerzői jog által védett tervekhez, csomópontokhoz?
Tudsz róla, hogy így illetéktelenek hozzáférhetnek családi házak, irodák, bankok riasztóinak, vasalásának, elektromos hálózatának tervéhez?
Tudsz róla, hogy a szakmai szervezetekkel nem egyeztettek, és a rendelet felülírja szerzői jogi törvényt?
Tudsz róla, hogy a kamara hiába tiltakozott, tiltakozik folyamatosan, és kénytelen hamarosan alkotmánybírósághoz fordulni?

Szerinted normális, hogy a létrejövő, ismeretlen célú hatalmas adatbázisba ráadásul a tervezőknek saját költségükön kell feltölteni a terveiket?
Szerinted szó nélkül kell ezt tűrni?

Ha ezt hagyjuk, bizonyítjuk, hogy nemcsak fát lehet vágni a hátunkon, de még a favágót is mi fizetjük!!

Tiltakozzunk!

Néhány építész magánszemély írt egy petíciót, amit szeretnénk minél több aláírással beadni.

Szánj rá pár percet, írd alá!! Itt: http://tervlap.hu/peticio/

Ha ez igaz, akkor innen már csak egy lépés a Hamvas Béla-féle komcsi közösülésnapló. "Akit a hatóság a közösülés után úgy kap rajta, hogy naplójába a bélyeg beragasztva, a bejegyzés megtéve és aláírva nincs, az 2-8 évig terjedhető börtönbüntetéssel büntetendő."