Ki kell-e vágni a Nagymező utca fáit?

2009.03.23. 09:53

vakegér: Nagymező u Operett

 

Most épp a Nagymező utcában került terítékre a kérdés: életveszélyes biológiai bombák vagy védendő természeti értékek-e az utcasorfák? A kérdést nem lehet pusztán érzelmi alapon eldönteni és a város egészében vizsgálni kell, vajon szükség van-e az elöregedett faállomány frissítésére. Más kérdés, hogy a Nagymező utcában baromi egyértelműnek tűnik a helyzet.

Általában a farekonstrukciók mellett teljesen józan érveket tud felhozni a Főkert:

  • Az utcasorfák jelentős része elöregedett. Egy parkfának a hetven év meg se kottyan, egy utcasorfának viszont ez már kritikus kor. A légszennyezés, a burkolat miatti levegő- és vízhiány, a téli sózás, a parkoló autók okozta törzssérülések, a közműfelújításoknál elvágott gyökerek, a házak ontotta meleg mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ezek a fák korán halnak. Ráadásul a sűrűn lakott területeken a vegyszeres védekezés lehetőségei is korlátozottak.
  • A múlt században telepített fákat még nem „várostűrési” szempontok, hanem az épp aktuális divat szerint választották és nevelték. A Kodály köröndön kedvükre terebélyesedő csodálatos platánok pár utcával arrébb már szenvednek, ha alig pár méter választja csak el őket a házfaltól.
  • Az elöregedett, agyoncsonkolt, közlekedési és építészeti előírásokhoz kényszerített fák nem csak szomorú látványt nyújtanak, de nem tudják betölteni legfontosabb feladataikat sem. Kevesebb a zöldfelületük, ezáltal kevesebb oxigént termelnek, kevesebb port fognak meg és kevésbé csillapítják a zajt.
  • Balesetveszélyesek – elég csak a halálos kimenetelű Erzsébet téri vagy a tragikus véget ért Rottenbiller utcai esetre gondolni. A klímaváltozás következtében mind hevesebb szelekkel érkező tavasz újabb áldozatokat szedhet.


Még a Nagymező utcában is jól csengő érvet hoznak fel:

  • 19 kivágott fa helyett 35 új harminc centiméter törzsátmérőjű fát telepítenek.


Lássuk be ezekkel az észérvekkel szemben a hosszabbra nőtt fű nyírása ellen is tiltakozó zöldek, pusztán érzelmeken alapuló fellépése nevetségesének tűnhetne... de!

De a bökkenő az, hogy a Nagymező utca fáiról született egy szakvélemény 2007 szeptemberében (amelyet két egyetem, a Vár-Kert és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának, Környezetvédelmi Ügyosztálya mellett maga a Főkert állított ki!) és az mindent rendben talált. Aztán egy évvel később jött egy új, hogy mindent ki kell vágni. Az valószínűleg véletlen egybeesés, hogy a Nagymező utcában mélygarázst is terveznek, hiszen egy terv híre biztosan nem rontja a fák egészségét.

De ha nem az, akkor mi?