Építésztüntetés Budapesten. Titoktartási, adatvédelmi és szerzői jogokat sért az új rendelet

2009.04.08. 07:45

Elsőre nagyon abszurdnak hangzik az építéstüntetés fogalma, de még abszurdabb az, ami ellen tüntetnek. Holnap a Honvéd utcában vonulnak fel az építészek egy teljesen értelmetlen rendelet ellen tiltakozva (melyről már korábban is írtunk). A felhívás alant olvasható:

Ilyen még nem volt! Az első építész tüntetés Budapesten! Több ezer tervező – a gyakorló építészek közel harmada – írta már alá azt a petíciót (www.tervlap.hu/peticio ), melyet csütörtökön 13 órakor demonstráció keretében adnak át a Bajnai Gordon vezette Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium illetékeseinek (Honvéd u. 13-15). A szakma felháborodását az váltotta ki, hogy egy novemberi kormányrendelet szerint egészen részletes kiviteli terveket kíván a minisztérium egy központi elektronikus tervbankba gyűjteni a tervezők költségén és felelősségére. Mi ezzel a gond? Hogy számtalan esetben a tervek az építésznek nem is állnak rendelkezésre, ráadásul nemcsak szerzői jog védi, de számtalan érzékeny, titkos adatot tartalmaz. Nem tisztázott, ki férne hozzá elektromos hálózatok, akár riasztórendszerek terveihez, széfek, bankfiókok alaprajzaihoz, ki tudhatná meg, az Ön hálószobája hol van a lakásában, milyen vastag a fala, hol a főkapcsoló, a telefon kapcsolószekrénye, stb. Ráadásul a rendelet a minisztériumnak nem az első elhibázott jogszabálya.
A demonstráció felhívása:

Nemet mondunk a beszolgáltatásra!

Tiltakozunk a tervdokumentációs kormányrendelet ellen!

Gyere el az első magyar építész demonstrációra!

Január elsejétől hatályos a tervdokumentációk központi nyilvántartásáról szóló 277/2008. (XI.24.) sz. Kormányrendelet. A rendeletet a szakmai szervezetek súlyos kritikái ellenére hozták meg.

A rendelet kötelezi a tervezőket a dokumentációs központ számára a megvalósult épületek kiviteli és megvalósulási terveit beszolgáltatására. A rendelet

  • adatvédelmi jogokat sért
  • feltételezhetően alkotmánysértő
  • a tervezőkre hatalmas anyagi terhet ró,
  • megrendelő és megbízás nélküli, tehát ingyenes tervezési-dokumentálási munka végzésére kötelezi 
  • titoktartási, biztonsági jogokat sért
  • rendezetlenül hagyja a szerzői jogok kérdését
  • szankciókkal fenyeget a betarthatatlanság ellenére

 

On-line petíciónkat eddig 2.527-en írták alá.

A petíció elérhető a http://tervlap.hu/peticio/ honlapon.

 

Mivel a jogalkotó a füle botját sem mozgatja a jogos kifogásokra, kénytelenek vagyunk demonstrációval felhívni a figyelmet az ügyre.

 

·        Követeljük a rendelet azonnali hatályon kívül helyezését!

·        Követeljük, hogy bármely a szakmát érintő rendelet, törvény megalkotását a szakmai önkormányzatok, kamarák bevonásával történő érdemi egyeztetési munka előzze meg!

·        Követeljük a megszüntetett építésügyi minisztérium új alapokon történő létrehozását!

 

Helyszín:        Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium

Budapest, V. ker., Honvéd u. 13-15.

 

Időpont:          2009. április 9. (Nagycsütörtök), 13.00

 

Hozz két tekercs (felesleges) tervlapot, amit egymáshoz ütve adnánk hangot elégedetlenségünknek! Szólj kollégáidnak is! Küldd tovább!

 

Kelt Budapesten, 2009. április 3-án

 

A kezdeményezők nevében:

 

Ertsey Attila

építész