Ipari lámpavasak kerülnek a Belváros új főutcájába?

2009.04.08. 12:00

Még ki sem hűlt a monitorom a Belváros új főutcájáról szóló poszt megírása óta, Kambekk, a Városjáró hibákra mindig éles szemű bloggere máris talált valamit, ami nem stimmel. Megbízható forrásokból ugyanis úgy értesült, hogy a nagy felújítással/sétálósítással párhuzamosan nem kandelábereket vagy klassz dizájnlámpákat, hanem "ipari lámpaoszlopokat" helyeznek majd ki a Belváros új főutcájába. Alant olvasható a levele:

 

Tisztelt KÖH!

Tisztelt Városfejlesztési Kft!


Mint a sajtóhírekből és az önök által kiadott szórólapokból megtudhattuk, április 6-val megkezdődött a belváros új főutcájának nagyszabású kialakítása. Ezen munka a térség forgalmi rendjének megváltoztatásán túl annak vizuális megújulását is ígéri. Megújuló térburkolatokról, bővítendő zöldterületekről és új közvilágítás kiépítéséről szól.

Ez utóbbi kapcsán olyan információk kerület napvilágra, miszerint a mintegy öt és fél milliárdos költségű projekt során a korábbi tervekkel ellentétben sem korhű kandelábersor, sem trendi designlámpák telepítésére nem kerül sor, hanem a lehető legegyszerűbb villanyoszlop verzió, az úgynevezett benzinkút oszlopsor valósul meg.

Mint a főváros sorsát szívünkön viselő budapesti bloggerek úgy gondoljuk hogy ezek a műtárgyak méltatlanok lennének a Belváros új promenádjának szegélyezéséhez. Az egyébként is alacsony színvonalú vizuális arculattal bíró budapesti közerületek ezen világítótestek alkalmazásával elesnének a projektből kihozható javulás lehetőségétől. Véleményünk szerint ez a most elfogadott kandeláber típus nem jó értelemben vett kompromisszum konzervatív és progresszív megoldás között, hanem visszalépés, és csúnya szeplő a projekt arculatán. Ezért megkérjük Önöket, hogy változtassák meg döntésüket és a mintegy két kilométer hosszan megújuló szakasz közvilágítási megoldására találjanak színvonalasabb lámpasort.


Mindannyiunk érdeke, hogy Budapest alacsony színvonalú és meglehetősen vegyes vizuális összképe ne további kuszasággal és középszerűséggel gazdagodjon, hanem legalább lokális szinteken egységesebb, és szebb arculatot mutathasson.


Kérjük Önöket, hogy a Főutca program lámpatelepítésének kérdését gondolják át még egyszer, hogy a 2010 első félévére megvalósuló új belvárosi főutca ne csak egy infrastrukturális pipaként vonuljon be a köztudatba, hanem tényleges vizuális, és környezeti megújulásként - amelyből nem jelenthetnek kivételt a világítótestek sem.