Műemlékvédelmi kitüntetés egy bloggernek. Lánczi András elismerése a víztorony.hu-ért

2009.04.17. 18:31

A víztorony.hu a tök laikusok számára is remek olvasmány, akiket meg kicsit is érdekel az épített környezet, azok egész biztos követik a tematikus blog posztjait, meg böngészik részletes adatbázisát. Az Urbanista-olvasóknak pedig ugye nem kell bemutatnom, hiszen többször hivatkoztunk már rá. Bloggere, Lánczi András ma kitüntetést kapott több éves munkájáért a Műemlékvédelem Világnapján (ami ugyan holnap lesz, de az ünnepi ülés ma volt Pécsett a Zsolnay Porcelán Manufaktúrában).

Mint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapja írja:

Hiller István oktatási és kulturális miniszter A MŰEMLÉKVÉDELEMÉRT FORSTER GYULA-EMLÉKÉRMET adományozza LÁNCZI ANDRÁSNAK a magyarországi víztornyok védelme, felmérése, dokumentálása és széles körben történő ismertté tétele érdekében kifejtett alapos és kitartó munkájának elismeréseként.

1998 óta foglalkozik a hazai víztornyok módszeres feltérképezésével, állapotuk rögzítésével azért, hogy ez az emlékcsoport építészeti örökségünk részévé válhasson. Ezzel párhuzamosan létrehozott egy tematikus honlapot is, amely mára a víztornyokkal kapcsolatos információszerzés legfőbb bázisává vált. Innen gyűjtik be az alapadatokat az egyetemisták diplomamunkájuk összeállításához, a tervező mérnökök a felújítások és az újrahasznosítás megtervezéséhez, de élénk figyelemmel kísérik a laikusok is. Az általa létrehozott Víztorony Baráti Kör a hazai víztornyok pusztulástól való megóvását, állapotuk megőrzését, digitális dokumentálásukat, katalogizálásukat és az újrahasznosítási lehetőségek feltárását tűzte ki célul, szorgalmazva a kiemelt emlékek műemlékké nyilvánítását. Emellett kiadványokkal, dokumentum- és fotókiállítások szervezésével irányítják a figyelmet a víztornyok helyzetére.

Víztornyos kép helyett inkább ezt passzintottam be ide az indafotós profiljáról, remélem nem haragszik meg érte.