A csepeli lakóhíd terve a "realitás talaján mozog", de "egyelőre nincs költségvállaló fél". Zoboki Gábor levele

2009.04.22. 09:53
87844 ak[1]

 

Emeletes lakóhíd a megújuló Albertfalva és Csepel között. Hatalmas vihart váltott ki tegnapelőtti posztunk, melyben az Ingatlanmagazin cikkére hívtuk fel a figyelmet. Egy törzsolvasónk kapta magát és levelet írt Zoboki Gábor építésznek, hogy "örömmel olvasnék Önöktől, első kézből, egy reflektáló kommentet a tervekkel kapcsolatban. Azok hátteréről, realitásáról, céljáról, megvalósíthatóságáról".  Az építész rögtön, "postafordultával" válaszolt neki, és a félreértések eloszlatása végett most mi is közzé tesszük levelét:

Kedves ...!

Ezt a feladatot Budapest főépítésze, Beleznay Éva kezdeményezte egy Szerémi úti privát-szférabeli irodaberuházás elvi építési engedélye kapcsán. Természetesen a feladat programját, léptékét, és a híd ötletét az irodánkban működő építészek kreatív fantáziája terjesztette ki, mert meggyőződésem, hogy az építészek ma nem kapják meg a lehetőséget, hogy városrendezési kérdésekben kifejtsék gondolataikat. Várostervezés helyett városszabályozás zajlik, melyről a Népszabadság egyik hétvégi számában (2008. augusztus 2.) http://nol.hu/archivum/archiv-502089 összefoglaltam a véleményem.

Ebbe a munkába négy hónapot fektettünk társtervezőket is megbízva, egyelőre nincs költségvállaló fél. Különösen a közmű- és közlekedés tervezők munkáját figyelve kijelenthetem, hogy a tervünk igenis a realitás talaján mozog. A látványtervek a gondolataink laikusok számára való ábrázolását segítik, nem a munka végterméke.

Személy szerint arra is büszke vagyok, hogy élvezem Polónyi István professzor barátságát, aki az MTA tagja és a világ egyik leghíresebb hídszerkezeti statikusa. Rajnai példákon évek óta dolgozik, így egyik szerzője ennek a koncepciónak.

A számomra leghatározóbb élmény az volt, hogy a feladat kapcsán igazolódtak a Népszabadságban megírt szigorú vádjaim, Budapest legalább elmúlt 20 éve várostervezési koncepció nélkül telt. A hiánypótló munkát azonnal meg kellene kezdeni, és én személy szerint nem akarok a politikusokra mutogatni, ez a szakma belügye, hogy a városi kérdéseket a köz elő tárja és azokat aprólékos munkával szakmai tudása legjavát adva feldolgozza.

A dokumentációt először is meg kellene ismerniük a hozzászólóknak. Nem hiszem, hogy ehhez a vitához bármit hozzá kéne tennem, mert nem szakmai jellegű.

Ismeretlenül is üdvözli:

Zoboki Gábor

építész