Átadták az első panelházi napkollektort

2009.04.22. 21:47
DSCF3464[1]

 

"Izraelben nem adnak már építési engedélyt napkollektor nélkül. A panelprogramban miért nem gondoltak az alternatív energiaforrásokra?" - idéztük ősszel Eva M. Amichay gondolatát a Fidelitas-konferenciáról.* Ennek jogos ellenvetése lehet ugyan, hogy nálunk azért valamivel kevesebb nap süt, persze aki már lakott lapos tetős panelház legfelső emeletén, az azért tudna mesélni egyet s mást a rekkenő nyarakról. Most már legalább valami hasznát is látják szenvedésüknek, ugyanis átadták az első panelházi napkollektort Újbudán. Az újításról és más Föld napi eseményekről szóló hivatalos közlemény alant:

 

Budapest első panelházában kialakított napkollektorát adták át Újbudán, a Gazdagréti Lakótelepen.

A Zöld Újbuda Program keretében egy gazdagréti panelházban alakítottak ki olyan napkollektoros rendszert, amely a lakóház melegvíz ellátásába kapcsolódik be, ezáltal csökkentve a távhő számlát.

A Regős utca 14-16 alatti társasházban 119 család él és Budapesten ezen az épületen valósult meg Budapest legnagyobb teljesítményű napkollektoros használati melegvíz ellátó rendszere. A rendszer az engedélyeztetés eljárás során megkapta a FŐTÁV támogatását is, így a nyári időszakban szinte teljesen kiváltja a távfűtéses rendszert.
A napkollektoros rendszert harmadrészben a lakók, harmadrészben az Önkormányzat támogatásából, valamint lakástakarék-pénztári hitelből finanszírozták. A teljes panelrekonstrukció 145 millió forintba került, a napkollektorok kialakítása ezen belül 28 millió forintos beruházást jelentett.

Az épületen nem ez az egyetlen költségcsökkentő beruházás. A társasház sikeresen pályázott a Panel program keretében, így a ház külső hőszigetelését és a komplett nyílászáró cserét elvégezték. A tetőn 36 db vákuumcsöves napkollektor került elhelyezésre. Ez a technológia a legkorszerűbb, így a téli és az átmeneti időszakban is képes némi napenergiát hasznosítani, így csökkentve a távfűtés számlát.


Újabb öt panelházban működik a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés.

A tavaly októberben átadott első budapesti szintenkénti szelektív hulladékgyűjtő rendszer sikere nyomán most újabb öt gazdagréti panelházban alakították ki a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. A rendszer a jelenlegi szemétledobó szisztémát felhasználva, annak kismértékű átalakításával kialakítható, egyszerűen, minden korosztály által könnyen használható, illeszkedik a jelenleg kialakított hulladékgyűjtési módszerekhez, egyszerű felépítésű, kevés, de megbízható alkatrészből épül fel.

A berendezés 2 fő egységből épül fel. Ezek egyike az emeleteken található ledobó-aknához kapcsolódó irányító rendszer, amellyel a lakók a hulladék ledobása előtt kiválasztják, hogy az adott pillanatban vegyes, háztartási hulladékot kívánnak e ledobni vagy újrahasznosítható papír vagy műanyag hulladékot. A rendszer másik fő eleme a ledobó végére szerelt szeparáló berendezés, amely a lakó által meghatározott hulladéktípust ledobáskor az adott hulladék gyűjtésére és tárolására szolgáló tárolóedénybe irányítja.

 

* Frissítés: Éva egy komenttel pontosította az idézetet, köszönöm!