Mi legyen a Móriczon a Gombával? Pályázatot írnak kí a műemlék hasznosítására

2009.05.19. 21:47

Gomba a Móriczon - forrás: építészfórum

 

Érdekes kifejezés a városnyelvben a gomba. Ha összevetem az Örs vezér térit a Móricz Zsigmond körtérivel, akkor csak a BKV-bérletpénztár és a köralaprajz a közös vonás, amúgy meg tök máshogy néznek ki. Újbuda Önkormányzata (melyet mostanában kétnaponta emlegetünk) pályázatot ír ki a műemlék hasznosítására. A lényege:

Gomba a Móriczon - forrás: építészfórum

 

A Móricz Zsigmond körtér homorú térfalának fókuszpontjában álló forgalmi épület a két világháború közötti műépítészet egyik legsikerültebb térkompozíciója. A körforgalomhoz illeszkedő átjárható épület felújítására a Bartók Béla út rekonstrukciója és a 4-es Metró építése miatt kerül sor. A felújítás lehetőséget kínál az épület eredeti jellegét kedvezőtlenül befolyásoló áramátalakító áthelyezésére, lehetővé téve a 2-es és 3-as épület közötti átjáró két beépített szakaszának kibontását is.

A Kiíró célja a Gomba épületének távlati hasznosítására, illetve építészeti kialakítására vonatkozó olyan fejlesztési, építészeti elképzelések, ötletek, hasznosítási javaslatok minél szélesebb körben való beszerzése, melyek megvalósítható, verseny- és piacképes konstrukciót eredményeznek, valamint a műemlék épület és környezetének megújítására – a korszerű műemlékvédelem elveivel összhangban – korszerű építészeti megoldást hoznak.

 

Határidők, feltételek és a bírálóbizottság tagjainak névsora az önkori honlapján, de aki nem akar doksikkal bíbelődni, az az Építészfórumon is elolvashatja. A képeket is onnan vettük (de ezek csak illusztrációk, nem részei kiírásnak!). Amúgy a nyájas olvasók mit kezdenének egy műemlék gombával?