Földalatti átjáró épülhet a Blaha két bevásárlóközpontja között

2009.05.26. 18:21

Europeum

 

A Blaha Lujza téri Sajtópalota helyén épülő hotel-pláza kombóról már többször írtunk, legutóbb a folytonos névcseréi kapcsán. Most épp Europeumnak hívják és az Építészfórum készített róla egy átfogó összeállítást, amiben több érdekesség is kiderül a fejlesztésről.

Mint azt eddig is sejteni lehetett, a József körút 7 homlokzatát nem hagyomány iránti tiszteletből, hanem a védettség miatt tartották meg a fejlesztők. Mint írják, "a homlokzat ma is jó állapotban van, a burkolata nem a körúton jellemző vakolatarchitektúra, hanem a téglafallal egybeépített faragott kőtömbök alkotják." Ami nekem egész meghökkentő volt, az az, hogy "a régi homlokzat az átlagnál színvonalasabb palotahomlokzat, amit a szakemberek a körút legértékesebb homlokzatának tartanak mind esztétikailag, mind műszakilag."

Ennél jobban már csak azon hökkentem meg, hogy "a mellvéd és a homlokzat zárásának magasságán kívül az Europeum és a Corvin Áruház más módon is kapcsolódik egymáshoz. Az épület környezetébe való minél szorosabb funkcionális illeszkedés érdekében az ABLON egyeztetett a Corvin Áruház tulajdonosával egy földalatti, a két épület közötti átkötés lehetőségéről. Az átjáró a Corvin felújítása nyomán valósulhatna meg."

Szimpatikus, hogy magasságban állítólag az eredeti Corvin Áruházhoz igazították az új épületet (az ötödik emeleti mellvéd azzal lesz egy magasságban, ha kibontják az alumíniumburkolat alól). Persze ez csak akkor lesz igaz, ha nem valósul meg Zoboki Gábor merész terve az Elvis-parókával.

Ja és lesz benne egy passzázs is a Blaha és a József körút között. Én személy szerint örülök ennek az új divatnak, akármilyen épületben is valósul meg.