Őszre lehet, hogy lesz terv a Városháza Fórumról. Na de mikor építik? - urbanistaposta

2009.06.14. 10:54

"És hány éves az a nő? Hát olyan tíz-húsz." - tudtommal eredetileg Bada Dadáé a poén, mely eszembe jutott arról, hogy "jelenlegi elképzelések szerint a főváros ezek egy részének korlátozott időre, várhatóan 50-99 év közötti időszakra történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz." Persze kevésbé zavarna, ha nem ez lenne a legegzaktabb számadat a főváros sajtóközleményében, mely Városháza Fórumról szól. (Aki kiváncsi rá, mi is ez pontosan, itt olvashat róla többet.) Az Egeraat iroda csődje után felröppentek a hírek, hogy mégis a második helyezett terve valósul meg. Aztán mégsem. Most úgy néz ki "őszig elkészülhetnek" az építési engedélyes tervek. Minden ironizálás ellenére nagyon várom, hogy elkészüljön (és közben reménykedem, hogy a költségtakarékosság jegyében ne módosuljanak a tervek rossz irányba, ahogy már előfordult párszor). Részletek alább:

Őszig elkészülhetnek a Városháza Fórum építési engedélyes tervei

A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága, valamint a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság támogató döntését követően Erick van Egeraat tervezői szerződést kötött a Fővárosi Önkormányzattal. A világszerte ismert holland építész ez alapján 2009 őszéig készíti el a részletes építési engedélyes terveket, amelyeknek köszönhetően a város legbelső körútja mentén olyan modern városközpont jöhet létre, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is.

Az építési engedély beszerzéséhez a holland építész csapata állítja össze a részletes engedélyezési tervdokumentációt, valamint ők folytatják le a szükséges szakhatósági egyeztetéseket.

A most megkötött szerződés alapján a tervező köteles elkészíteni:

* a vázlatterveket
* az építési engedélyhez szükséges környezeti hatástanulmányt
* a projekt építési engedélyezési terveit, ide értve a projekttel kapcsolatos infrastrukturális és forgalomtechnikai terveket, valamint a Kerületi Szabályozási Terv 61.§ (21) bekezdés szerinti kertépítészeti tervet
* a telekkel határos közterületek járdaszélig terjedő burkolati terveit
* a szintalatti aluljárórendszerbe való összekötés terveit
* a szint alatti parkoló megközelítését biztosító rámpa terveit, ideértve a forgalomtechnikai és burkolati terveket
* ellátja az építési engedéllyel összefüggésben szükséges egyéb hatósági engedélyek megszerzésére irányuló tervezői közreműködést
* ellátja az építési engedélyezési tervdokumentáció és az építési engedély megszerzése érdekében szükséges valamennyi szakági tervezési feladatot

A Károly körúti bazársor helyére 2008 áprilisában kiírt építészeti tervpályázat első díjas terve a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. Erick van Egeraat és munkatársai a helyszínre négy teret alakítottak ki, amelyek pozíciójukkal, hangulatukkal ugyan elválnak egymástól, mégis egymással szoros kapcsolatban vannak és szabadon kombinálhatóak.

A főteret a földszinten transzparens, teljesen megnyitható kulturális tömb köti össze a Városháza Fórummal. A tér funkcióját tekintve hasonlít az előző térhez, azonban szükség esetén lezárható, mindemellett alkalmas fedett terű események lebonyolítására is. A fórumról a Duna felé haladva a Városháza Kertbe érkezünk. Ez az épületegyüttes legcsöndesebb, legintimebb része, visszaidézve a barokk kertek zöldjét és rendezett hangulatát. Itt a földszintre is közösségi funkciók kerülnek, amelyek mind a kert felé, mind kifelé a Kamermayer tér irányába nyithatóak. A Városháza Passzázs a főteret köti össze a Városház utcával. Az itteni új üzletek és éttermek a Liszt Ferenc térhez hasonló lüktető közeget hozhatnak létre, egyben a gyalogosok számára a Városháza tömbön keresztül megnyitják az utat a Duna felé.

A főváros a fejlesztést a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban szeretné megvalósítani. Ezzel a Városháza telke, a Városháza régi épülete és az új ingatlan a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában marad, a fejlesztő egyik ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Jelenlegi elképzelések szerint a főváros ezek egy részének korlátozott időre, várhatóan 50-99 év közötti időszakra történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz. A projekt építési koncesszióra kiírt közbeszerzési eljárás keretében valósul meg, aminek a régi Városháza felújítása és az üres telekrészen építendő új épületegyüttes egyaránt része lesz. Az eljárás lebonyolítására az építési engedéllyel rendelkező tervek kidolgozását követően kerülhet sor.