Hogyan tűntek el az állatok a lakóparkból? Sokfelé működik a kecskés-diszkós módszer, de itt megtalálták az ellenszert

2009.06.19. 08:00

05-lakopark

Az Index két részes cikkben (itt és itt) mutatta be annak a rögtönzött „tanyának” a történetét, amelyet három lakópark közelében állítottak fel hétfőn. A lakók tiltakoztak, az állattartók viszont tuctuc-zenét hallgattak és nagy ívben tettek rájuk. Látszólag patthelyzet alakult ki, aztán az állatokat mégis elszállították – az Urbanista azt is megtudta miért.

Az Index szerint „nem a bosszú, hanem a válság kényszerítette rá a XVI. kerületi Vágás utcai telek tulajdonosát, hogy építkezés helyett bérbe adja az újépítésű lakóparkok szomszédságában fekvő ingatlanát, ahova a napokban kecskékkel, birkákkal egy hangos csapat telepedett be.” Én készséggel el is hiszem, de azt azért szeretném jelezni, hogy ez kísértetiesen emlékeztet arra a jól bevált módszerre, amit országszerte előszeretettel alkalmaznak építési vállalkozók. Ennek a lényege, hogy valaki mondjuk egy nagy lila pénisz alakú irodaházat szeretne építeni a kertvárosba, amihez a szomszédok nem járulnak hozzá. Erre hirtelen megjelenik egy zajos nagy család a telken, állatokkal és éjjel nappal bömbölő zenével és addig maradnak, amíg a szomszédok meg nem unják, és nem járulnak hozzá inkább a lila péniszhez.

Ez egyáltalán nem valami ritka dolog, most csak azért lett belőle nagy ügy, mert míg legtöbbször két-három családot érint az eset, most három lakóparknyi embert próbáltak felheccelni. Pechjükre a lakóparkosok villámgyorsan reagáltak sajtóval, hivatallal, rendőrséggel miegymással. A durva az, hogy mindezek tehetetlenek tanyásokkal szemben. Annyira hülyén van kialakítva a szabályozás, hogy ahhoz, hogy az önkormányzat bármit is léphessen, egy egészen hosszú és bonyolult procedúrát kell végigjárnia. És mi a végeredménye? A szóbeli és írásbeli figyelmeztetés után egy szabálysértési bírság, ami nagyjából harmincezer (!) forint.

Nos ilyenkor szoktak a leleményes hivatalnokok keresni különböző mellékutakat: például állatvédelmi előírások, higiéniai szabályok megszegése stb. Azonban mint a képeken is látható, itt egy szabályos kis mintatelepet húztak fel, EU-szabványos kerítéssel, ivóvízzel és takarmánnyal. Látszólag úgy tűnt, hogy maradhatnak is jó darabig, aztán mégis elcsúsztak valamin. Ugyanis van egy szabály, hogy nem lehet állatot tartani játszóterek száz méteres körzetén belül. Márpedig itt alig ötven méterre legelésztek attól a kecskék, birkák.

Tegnap délután elvitték az állatokat, de a lakók attól tartanak, hogy a történetnek még nincs vége...