Kötözködő szomszédok. Centikkel arrébb rakatták a házat, így viszont szinte lehetetlen kijönni a garázsból

2009.06.28. 11:45

USS Glenard P. Lipscomb, 1974 Nov 22

Nem is olyan rég írtuk, mennyire elterjedt hazánkban a szomszédok állatos-diszkós zsarolása, hogy kicsikarják belőlük a hozzájárulást egy új épület felhúzásához. Ennek kapcsán küldte el Balázs a saját élményét. Szerinte egyáltalán nem mindig a régi lakók a szentek és a gaz építési vállalkozó a rossz:

A 22-ik kerületben lakom, több, mint tíz éve. Rózsavölgy, még ezt is leírom. Csendes, nagyon szép, kertvárosi környék. Mikor ide költöztünk, gyakorlatilag akkor lett felkapott a hely és akkor drágultak meg a telkek iszonyatosan. Szerencsénk volt tehát, pont jókor jöttünk. Egy háromemeletes társasházról van szó. A területről tudni érdemes, hogy tényleg egy völgy, a mi házunk pedig a völgyet patak mentén átszelő úton van. Értelemszerűen a mögöttünk levő házsor már magasabban van, mint a mi telkünk. A két szomszédos ház egy-egy emelettel kisebbek a miénknél (a mögöttünk levő viszont nagyobb tán).

Szóval több, mint egy évtizeddel ezelőtt ez történt: Megvolt a terv, megvolt az építési engedély, csakhogy jött az egyik oldalsó szomszédság és büszkén bejelentették, hogy á-á, ebbe nem egyeznek bele. Ugyanis fél méterrel magasabb a házunk a megengedettnél.

Csak egy kis kitérőt tegyünk az önkormányzat felé, mielőtt belevágnánk az emberi értelmetlen rosszindulat tengerébe. Az önkormányzat megadta az engedélyt. Két dolog lehetséges. Vagy nem ismerik a szabályokat..ami azért lássuk be, benne van a pakliban, nem értelmiségiekről, hanem önkormányzati tisztviselőkről beszélünk... Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy ez a fél méter ponthogy belefért náluk a tűréshatárba. Az önkormányzatnál is jól tudhatták, hogy ez semmit és senkinek nem számít. A szomszédok mégsem hagyták az egészet.

Ahogy láttam a híradóban a mostani üggyel kapcsolatos felvételeket, gyakorlatilag újra láttam azt, ami itt volt. Felháborodott, végtelenül rosszindulatú lakók jönnek és próbálják megszívatni a leendő szomszédjaikat. Nyilván nem szerették volna az új szomszédokat. Ki szereti, ha a városban mellette beépítik az üres telket? Senki. De ettől még zsigerből gerinctelennek lenni...

Hiába voltak itt az érvek, hogy jónapot, a fél méteren semmi nem múlik, így is egy egész emelettel magasabbak vagyunk, tehát a kilátásukat 50 centi nem befolyásolja, még a házuk tetejéről sem. És amúgyis. Nekik is van szomszédjuk, ők is kaptak egyszer építési engedélyt és ők is eltakarják arra-fele a szomszédot.

Nem, nem. Ezek a rosszindulatú, aljas szemetek csak jót nevettek, hogy
fél évet csúszott az építés, és úgy lett megoldva a dolog, hogy előrébb került a ház gyakorlatilag centikkel. Ez nekünk annyit jelent, hogy a garázs, mely a ház alatt van, megközelíthetetlen autóval nem profi sofőröknek. Bizonyos kocsiknál meg egyenesen használhatatlan, azért, mert ugye lent van és nagyon meredeken kell felmenni. Komolyan, mint egy modern tengeralattjáróval a Csendes-óceánon  japán halászcsónakokat borogatva, ilyen feljönni a garázsból. Ha nem taxisofőr tudású ember vezeti a kocsit, akkor ki se tud állni, illetve mikor az első kerekek az útra fölérnek, akkor beveri nagyon csúnyán az alját, ha olyan a kocsid (és általában esélyes, hogy olyan..)

És mindezt, tényleg mindezt csak a vak rosszindulat miatt. Tudjátok én ezek után vállon veregetném az építési társaságot, aki nem nyelte le a dolgot, hanem hozta a farmot. Jogos birkákat, kecskéket barmokat és egyéb marhaféléket telepíteni, főleg, hogy velük igazán jól meg is értetnék magukat a szomszédok.

Mindezek után csak az fáj, hogy olvasom az ilyen írásokat, hogy szegény lakók és döbbenetes, hogy mi meg nem történhet a világban... Mondom, nem a Ti hibátok. Ez jóhiszeműség. Nekem mondják, hogy mire képesek emberek én is csodálkoznék.

A pontos részleteket nem ismerem az üggyel kapcsolatban. Arról sutyorogtak, hogy a magasságba kötöttek bele a szomszédok az iménti felkapott esetnél is. Kíváncsi vagyok hány centin. Lehet, hogy nagyon sok múlt a dolgon, de nagyobb összeget tennék rá, hogy nem. Láttam felvételeket a tisztelt tiltakozó lakókról és a házukról. Amíg nem épül mellettük új ház, addig Ők a lakópark széle. Magyarán ők pontosan megkapták az engedélyeket és nem szívatták meg őket a szomszédjaik. Ők meg igen. Nyilván ebbe nem gondolnak bele. Ilyen emberek ezek. Kérlek szépen ne védjétek őket, addig semmiképp nem, míg betűről betűre nem ismerjük az egész helyzetet. Ha igazam van, ezek sokkal, de sokkal rosszabbat érdemelnének egy tanyánál a szomszédban.

Én tudom, hogy az építőipari "maffia" egy szép család. Gátlástalan rablók, akik potom pénzekért húznak fel jórészt feketemunkásokkal, vacak anyagokkal házakat, melyeket csillagászati árakon adnak tovább, miközben az ember élete végééig nyögi a lakáshitelt. Egy pici lyuk után is. De a világ (leszűkítve: az urbs ;) ) sajnálatos módon nem fekete-fehér, s így a városlakók sajnos nem képviselik a "jó oldalt".

Legalábbis nem feltétlenül.

Frissítve: A levél küldőjének megjegyzéseit itt olvashatjátok.