Mi Budapest legjellegzetesebb szaga?

2009.07.26. 07:49

A legjellegzetesebb budapesti hangoknál nem csak nekem jutottak eszembe a szagok. Hamster egyből oda is kommentelte a válaszát:

Ugye felkészültél arra, hogy ha ilyen kérdést teszel fel, nem éppen kellemes válaszokat fogsz kapni? Sajnos Budapest ugyanis büdös város, nem is annyira a forgalom, hanem a rossz csatornarendszer miatt. Persze hozzáteszem, másutt, főleg délvidéken ez körülbelül ugyanígy van, de _illatot_ viszonylag ritkán érezni. Egy nagyvárosban elég meglepő is lenne valószínűleg.

Zelefánt szerint viszont:

Húgy / benzingőz / fekália / húgy / piszkoshajléktalan-szag / metrószag / olvadó aszfalt szaga / húgy / húgy / látványpékségek édeskés illata, na meg még húgyszag is.

Nos teljesen jogos (a múltkor Újpest városközpontnál felfele jövet olyan heves öklendezés tört rám egy székletében/vizeletében szundikáló hölgytől, hogy azt hittem mentem kidobom a taccsot). Gyerekkoromban az Élessaroknál is mindig jellegzetesen büdös volt, az osztálytársaim fele a gyógyszergyárra tippelt, a másik a sörgyárra. Na de lássuk a pozitívumokat. Nagyon jellegzetes szaga van például a Dunának. Aztán egyre kevesebb van, de a hársaknak. Sőt az akácsoroknak is. Sokakat zavar, de én a lombégetés kesernyés füstjét is szeretem, főleg mikor őszi estéken messziről érezni, ahogy összekeveredik a kertek illatával. (Huhh mintha valami nyálas Krúdy-epigont olvasnék, megint öklendeznem kell mindjárt.)

Szóval kinek milyen illat, szag, bűz jelenti Budapestet?