Megmozdult a jáki templom tornya

2009.08.13. 10:48
5 hozzászólás
krisztiii: jáki templom

 

Bevallom kicsit bosszant, amikor úton-útfélen a jáki templommal példálóznak, mert ha középkori magyar építészetről van szó, mindig ez a kötelező illusztráció. Pedig azért Kassától Kolozsvárig van egy pár jelentősebb, ma is álló építmény ebből az időszakból. Erről persze szegény templom nem tehet és azt is el kell ismerni, hogy ma tényleg ez a leggyönyörűbb középkori épület Magyarországon. Híres kapuzatát pedig mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a Vajdahunyadvár Jáki kápolnájából. Nos ennek a templomnak a tornya roggyant meg most. Mint a műemlékem.hu írja:

Ugyan dombtetőn áll az épület, ám alapjai egy agyagteknőben vannak, ezért folyamatosan vizesednek alulról a falak. Ez lehet az oka annak, hogy a torony elmozdult, megindult nyugat felé” - mondta el a műemlékem.hu-nak a helyszínen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője. Figler András hozzátette: ezzel egy időben komoly repedések jelentek meg a főhajó boltozatán, és jelentős a köveket pusztító sókiválás is a vizesedés a falakon. Ugyan a templom alapjainak vizesedését megszüntető beavatkozások terveit már évekkel ezelőtt engedélyezte a KÖH, azonban azóta nem volt pénz az akkor 30 millió forintra becsült beruházásra. „Most körülbelül 200 millió forint lenne a károk orvoslása és a további vizesedés megakadályozása, azonban semmiféle forrás nem áll rendelkezésre egy ilyen nagyságrendű beavatkozás elvégzésére” - panaszolta az irodavezető.

További részletek és rengeteg fotó a műemlékem.hu oldalán. Az itteni képet pedig krisztiii készítette. (Via: Építészfórum)