Hollán Ernő utca: zűrzavaros, jellegtelen megoldások?

2009.09.04. 10:28

Na akkor a homárosodás jegyében következzék egy olvasói levél. Egy kicsit talán kusza, de hát "zűrzavaros megoldásokról" lesz benne szó, meg egy csomó érdekes észrevételről. Lássuk hogy látja egy helyi építész a Hollán Ernő utca sétálósodását, amiről egyébként Solaitid írt egy remek posztot a napokban. Onnan loptam a képeket is "a kis mérges arcú szöszkével" együtt.

Tisztelt Kolléga!
Már kb 40 éve foglakozom munkámmal (építész-városrendezü és urbanista) Budapesttel. a városrehabbal. az agglóval.és mint lakóhelyem XIII.kerület Újlipótvárosban.
No ez a része a XIII. kerületnek, ami mindig púp a kerület hátán mert ugye Anygalföld az egyenlő a vörös munkáskerületével Csepellel együtt.
A kerületfejlesztés renszerváltozás óta Bp. legazdagabb kerület(ip üzéi adó) és ugyanaz a kkíváló polgármester, aki választások elött csinál néhány Patyomkin fejlesztész gondosan kihagyva az ott alkókat.
Így született Augusztus 20 -ra pályáztatás nélkül a Holán Ernő út Margitkörút felé eső zsákutcájából egy "sétáló utcának kinevezett valami, amyen, emelyből minden hiányzik ami egy valódi SÉTÁLÓ uca jelentene.
Zürzavaros építészeti táj-kertépítészei megoldások teljesen hangulattanul és jellegtelenül sebtiben megépítve.
A "probléma letudva".
Elmaradt az a soha vissza nem térő lehetőség (a Margit Híd átépítése) a Hollán E. utca szintalatti szerves funkcionális atraktív át-összekötése a már szervesen spontánul kiépült Antikvitás és Galéria, a Falk Miksa utcával,
amyellel együtt már egy igazi pesti újabb városi delikát lehettet volnal
Mindezt "kiegészíti"?! a minősíthetetlen állapotú. hozzá csatlakozó Budai Nagy utcával(troli végállomás), amely megmaradt a városrész kocsmai központjának.
Egy azaz egytelen egy kiüllős kávéház, vagy más hangulatos egyedi vendéglátó egység sem található itt. Gondolomaz ott vegetáló "kgst-kinai" boltok nagy örömére (pedig azok bérlők és ezért azok szerződéseit városfejlesztési okok miatt felül lehetett voln vizsgálni.
Azután ott van Pest szinte utolsó olyan fasoros nagy és szélesen kiszabályozott utcája a Poszonyi út, amely párhuzamos a Dunával és városias kapcsolatot teremthetne a folyóval a Dunaparttal..
Persze e közlekedést, troli, parkolás stb is meg kell ehhez végelegesen és JÓL oldani. De még halvány szándék kezdeményezés sincs napirenden.
Pedig ez a városrész rendelkezik a legaktivabb városzépítő lakossággali, civil szervezetekkel és a valóban a Pozsonyi útra való lelkes és funkcionális vállalkozókkal.

Szeretném megjegyezni, hogy bár a "kolléga" cím nagyon megtisztelő, ám nem fedi a valóságot. Igaz, hallgattam némi építészetet, meg városrendezgetést, de hát Grateful Deadet is hallgattam elég sokat, mégsem lettem LSD-próféta.