Makovecz-házak az ingatlanpiacon

2009.09.07. 11:10

MakoveczBár manapság nem igen divat szeretni, én nagyon bírom Makovecz legtöbb épületét. Az azonban a szubjektív megítéléstől függetlenül is tuti igaz, hogy a kortárs építészek közül egyedül neki van marketingértéke az ingatlanosok körében. Magyarul ő az egyetlen ma is élő tervező, akit fontosnak tartanak megemlíteni az ingatlanhirdetésekben. Lássuk, mi mindent lehet kapni ma Magyarországon az ő nevével. Meglepő módon nem a tipikusan "Makoveczes" épületek vannak túlsúlyban, inkább azok, amelyek alighanem korai munkái lehetnek.

Makovecz Makovecz

 

Itt van például ez Dunakesziről (balra). Tegye a szívére a kezét a nyájas olvasó, gondolná erről a házról, hogy Makovecz tervezte? Egyedül a szobába nyitott tetőtér ami elüt egy szabványos családi háztól. Ennél a szépvölgyi ingatlannál, pedig semmi nem árulkodik az öt képen arról, hogy hogy is néz ki a ház.

Erre a tihanyi házra már hamarabb mondanánk, hogy az övé. A hirdetés mellé felpakolt képek alapján nem is néz ki rosszul (nyitókép). Ebbe a sorba illik ez az ikerházfél  a Szabadság-hegyről (lenn) vagy ez a villa Szarvaskőről (jobbra fenn). Nagyjából ennyi, amit az ő neve alatt hirdetnek.

Makovecz

 

Bár annyira nem ismerem az életművét, hogy megállapítsam, valóban ő tervezte-e mindegyiket, esetleg csak az irodája (ami más építészeknél gyakori). Mindenesetre annyira erős brandnek számít a neve, hogy nem egyszer kiemelik, ha az ő irodájában dolgozó másik építészről van szó.

Ám a legérdekesebb az, hogy ha beütjük a nevét az Ingatlan.com keresőjébe, akkor sokkal több utánérzés jön ki, mint eredeti:

Érdekes Magyarországon gyakorlatilag egyet jelent az organikus-népies vonal Makovecz nevével, holott az ő igazán jó épületei nem ettől igazán jók.