A világ tíz legnagyobb közparkja. Na meg a budapestiek

2009.09.15. 10:00

Az Infrastructuriston megjelent egy összeállítás a világ 10 legnagyobb városi parkjáról. Íme az ő listájuk (az eredeti posztban mindegyikhez ott a műholdkép is - érdemes végigpörgetni, már csak a furcsa alakzatok miatt is), amihez sebtében összeállítottam a budapesti legeket is.

  • Monsanto Park, Lisszabon - 930 hektár
  • Balboa Park, San Diego - 486 hektár
  • Golden Gate Park, San Francisco - 412 hektár
  • Stanley Park - Vancouver - 404 hektár
  • Central Park, New York - 341 hektár
  • Berlini Tiergarten - 255 hektár
  • Hyde Park (és Kensington Garden) - 253 hektár
  • Mount Royal Park, Montreal - 221 hektár
  • Retiro Park, Madrid - 142 hektár
  • Luxemburg-kert, Párizs - 24 hektár

A lista elég hasra ütősnek tűnik (főleg a Luxemburg-kert miatt, meg a kommentekből is az tűnik, ki, hogy az USA-ban lenne még pár top 10-es park), de mindenesetre iránymutatónak nem rossz. Lássuk, mi a helyzet nálunk:

sisy: Városliget

Időbeni elsőségünket senki nem veheti el tőlünk: a Városliget volt az első szabadon látogatható közpark a világon. Budapesten még ma is (majdnem) az első a maga 100 hektárjával, holtversenyben a nagyjából ugyanekkora Népligettel (melyet hol 100, hol 110 hektárosnak írnak).  Közel ekkora a 96,5 hektáros Margitsziget is. Nagy park/liget a fővárosban még az Óbudai-sziget (ennek teljes területe 108 hektár, körülbelül a 3/4-e parkos - bár azért jó része ez utóbbinak természetes ártéri erdő és a belső rész sincs olyan intenzíven karban tartva), a Fiumei úti sírkert (56 ha, de igazából csak a fele parkosított), a Városmajor (10 ha) és az utóbbinál valamivel nagyobb Vérmező. A szívemre hallgatva ideveszem az Állatkert 10,7 hektárját is, még ha abban sok épület is van (ha már egyszer természetvédelmi terület), bár nem tudom, hogy azt vajon beleszámolták-e a Városliget 100-ába. Szerencsére emellett rengeteg természetes zöldfelület is van a budai hegyek erdőitől a Merzse-mocsárig, de ezekkel most ne foglalkozzunk.

Ha összevetem a listával, nekem az jön le belőle, hogy lakosságszámra vetítve nem is olyan kicsik a parkjaink. Sőt, ha azt vesszük, hogy van 3-4 nagyjából egyforma méretű nagy parkunk-ligetünk, akkor egész klassz a kép. És akkor ehhez jönnek a természetes zöldfelületek. A dolgot némileg árnyalja persze, hogy kis zöld foltokból, utcai növényzetből már nem vagyunk ilyen erősek a város belső kerületeiben, de az már egy másik kérdés. [kis kép: sisy]

Frissítve: Ami kimaradt, az a Gellérthegy 51 hektáros parkja. Köszönet a figyelmeztetésért smalladamnak és aesculusnak.