Ingatlantőzsdét akarnak létrehozni Kolozsváron. Így számítanák az ingatlanadót

2009.09.21. 08:31

100 1669

"Az ingatlantőzsde létrehozása mindenkinek érdeke, pozitívan befolyásolná a városfejlesztést és az adópolitikát. Az önkormányzat átláthatóbb módon juthatna hozzá az őt érdeklő telkekhez, ugyanakkor reálisabban tudná megállapítani az ingatlanadó értékét, amiből a polgároknak származna hasznuk. A telkek és lakások után fizetendő adó az ingatlan értékének 0,1 százaléka. Jelenleg azonban nincs objektív viszonyítási alap az ingatlanárakhoz. Az utóbbi években az adók folyamatosan emelkedtek, ez azonban nem törvényszerű. Ha nő a piac, akkor lehet adót emelni, ha azonban nem, akkor akár csökkenteni is lehet az adót."

- idézi az Ingatlanmagazin László Attila, kolozsvári alpolgármestert. Érdekes, hogy (ha jól tudom) a világtörténelem első és egyetlen ingatlantőzsde-kísérlete épp Budapesten volt 1992-ben. Hamar meg is bukott azon egyszerű oknál fogva, hogy a lakások nem homogén termékek még azonos paraméterekkel, egyetlen házon belül sem. Természetesen ez a kolozsvári rendszer sem úgy működne, mint egy hagyományos tőzsde:

"Minden egyes ingatlanközvetítő betölti az ajánlatait az adatbázisba. Ha két ajánlat megfelelően közeli, akkor a két bróker leül tárgyalni. Az ingatlantőzsde részvénytársaságként működne, melynek társtulajdonosai az önkormányzat és az ingatlanközvetítő ügynökségek volnának. Az intézmény lelke egy komplex informatikai rendszer volna, de rendelkezne székhellyel és alkalmazottakkal is, utóbbiak a rendszer működését felügyelnék. Az ingatlantőzsde kezelési díjat számítana fel a nyújtott szolgáltatások fejében, ami lehetővé tenné, hogy önfenntartó legyen."

Hát nagyon kíváncsi leszek, mi sül ki belőle, mert azért Kolozsváron nagyon sok és főleg nagyon sok féle ingatlan van a bebuherált erkélyű lakótelep-rengetegektől a high-tech irodaházakig. Ráadásul a tervek szerint mindez kiterjedne a környékre is, ami végképp tovább színesítené a "tőzsdét". Az ötlet talán működhet - egy fokkal jobbnak tűnik, mint a hasra ütős, egész országra kiterjedő, adóztató rendszer -, de azért a tőzsde kifejezés inkább csak a figyelemfelkeltést szolgálja. Az végül is sikerült.