Mikor újítják fel a Városligeti-tavat? Miért nincs rendes neve a Bazinagy körútnak? Hol lakott az SS-vezér? - kérdések hétvégére

2009.11.21. 11:27

Hölgyeim és Uraim, folytatjuk az "olvasó kérdez és aztán meg is válaszoltatjuk vele a kérdést" rovatunkat. Vagyis lássuk mivel fordultatok az Urbanistához, amelyre sajnos nem volt időm/erőm/intelligenciám válaszolni. Úgyhogy most Titeket kérlek, ha tudjátok a megfejtést, kommenteljétek ide.

John: Tavaly lehoztál egy cikket arról, hogy a hírek szerint a városligeti tó felújítása 2009 őszén már tényleg elkezdődik.  Jelentem: nem kezdődött el. Igaz, 2008-ban is ígérték a kezdést, de azt hittem, hogy a választásokra csak megcsinálják. Hát, nem :-(  Lehet-e valami bővebbet tudni az ügyről?

Zoltán: Érdeklődni szeretnék az I.-ker.ben található,Bérc u.16. szám alatt álló villáról. Milyen célt szolgált a II.világháború alatt, illetve előtte?

[Na ennél a kérdésnél kivételesen találtam választ egy kis guglizással. Van egy budapesti holokauszttérkép, amit bevallom, mostanáig nem ismertem. Elég szépen van szerkesztve bár nem túl használható, ugyanis flash az egész és nem lehet keresni benne, meg eredményeket se lehet linkelni. Na de ebben a németek ikonra kattintva a legalsó horogkereszt jelöli a helyet. Egy zsidó nagytőkésé volt és - meglepő módon - egészen a német megszállásig, utána a magyarországi SS-csapatok főparancsnoka rendezkedett itt be.]

én: Mondjuk már azt sem értem, hogy miért Róbert Károly és miért nem Károly Róbert körút, de igazából az izgat, hogy miért nincs egy rendes közös neve ennek a Dombóvári-Könyves Kálmán-Hungária-Róbert Károly gyűrűnek, mint amilyen a Kiskörút vagy a Nagykörút? Lehetne Bazinagy körút, de az nem annyira jó. Aki tud szebbet, jobbat az írja meg, és ha nagyon ütős, becsszó azt fogom használni az Urbanistán ezentúl!