Szálloda-irodaház komplexum épülhet a Finta tervezte Hotel Volga helyén. Az arra kiírt pályázatot is Finta nyerte meg

2010.01.06. 10:20
Finta

 

Emlékeztek még a Hotel Volgára? Az Index néhány éve szavazós játékot indított, ahol Finta József tíz épületét, és ugyanennyi rendszerváltás óta emelt budapesti épületet lehetett pontozni 0-10-ig. A Hotel Ibis-szé nemesedett nevű szálló a legrosszabb helyen végzett. Íme az eredmény:

A házanként leadott 8000-8500 szavazat alapján nemcsak Finta József, de a teljes bemutatott mezőny messze leggyengébb versenyzője a Dózsa György út és Váci út kereszteződésében álló egykori Volga szálló a maga 1,5/10-es osztályzatával. Elég, ha annyit mondunk, hogy még a Mammutok is kétszer ilyen jó jegyet kaptak. De hát nem is annyira meglepő, hogy a panel nyílt apoteózisára nem vevő a közönség.

Hotel Volga
                                    // Fotó: Földes András - Szily László, (c) 1999-2010 Index.hu

 

Mindez most kétszeresen is aktuális lett. Egyrészt mert tervbe vették a hotel esetleges lebontását, hogy a helyére egy hotel-irodaház komplexumot építsenek. Másrészt mert a pályázatot, melyre öt irodát hívtak meg ismét Finta irodája nyerte el. A pályaművektől képek és leírások az Építészfórumon vannak, ide csak egy-egy távlati képet pakolok, akiket a részletek és további látványtervek érdekelnek, azok kattintsanak a nevekre. Zárójelben az Urbanistától kapott helyezés - persze csak járókelő szempontból.

I. díj: Finta és Társai Építész Stúdió Kft. (3.)

Finta

 

II. díj:  Mérték Építész Stúdió Kft. (2.)

Mérték

 

Rangsorolás nélküli megvételben részesült: KÖZTI Zrt. (5.)

Közti

 

Rangsorolás nélküli megvételben részesült: Fernezelyi Basa Iroda Építész Kft. (1.)

Fernezelyi Basa

 

Díjazásban nem részesült: Vadász és Társai Építőművész Kft. (5.)

Vadász

 

Érdemes megemlíteni, hogy az épülettel szemben álló (a látványtervekről "lefele" kilógó) Capital Square irodaházat szintén a Finta Stúdió tervezte.

Frissítve: mint arra több kommentelő, valamint (tényleg szokatlan udvariassággal és kedvességel) a Accor-Pannonia Hotels Zrt. is figyelmeztetett, nem egyfunkciós irodaház épül a szálló helyére, hanem egy szálloda-irodaház komplexum. Már ha épül, mert mindez természetesen még csak terv... Elnézést a pontatlanságért, javítottam.