Miért nincs szuperfelbontású kép Budapestről? Pláne Pécsről? A kulturális főváros fillérekből tehetne szert világhírre

2010.01.21. 09:20
32 hozzászólás

"Budapest is bekerülhetne a hírek közé, Drezdát sem kell újra lebombázni" Ilyen tacitusi tömörségű mondatban foglalja össze Trurl és Klapanciusz, a Belváros blog Lem rajongó, skizoid bloggere, milyen előnyei is lennének, ha a netre kerülne valamelyik városunk szuper felbontású óriásképe. Vagyis ahol kilométerekre ellátunk teljes nagyításban, de ha rázoomolunk egy pontra, akkor azt is látjuk, milyen viágot visz épp valaki a nőjének.

Nép, magyarok! Akárki! Segítséget kérünk egy új világrekord felállítására, Budapest és Pécs 15 percre híres lesz, végre. És még tankot sem kell elkötni. Összeférceljük a világ legnagyobb panorámaképét és artwörkjét, minimum 26 gigapixeleset! Csatlakozzatok a végső harchoz! Bárki, bárhol, bármivel, biztató arckifejezéssel.

Körülnéztünk a Budapestről fellelhető óriásképek (giant panoramic pictures) ügyében (rengeteg, egyenként elkészített képekből összeállított kollázs, amely hatalmas részletgazdaságot és térélményt ad a zoomolás/nagyítás révén). Elég soványka a magyar vonatkozású eredmény, főként a drezdai világrekord tükrében.

Talán Budapest is bekerülhetne a hírek közé, Drezdát sem kellett újra lebombázni: egy kis német reklámgrafikus cég elkészítette a város 26 gigapixeles (297.500 x 87.500 pixel) látképét. Viszonylag olcsó móka: Canon EOS 5D Mark II (600e forint), 400 miliméteres objektív (400e forint), automata - számítógéppel távvezérelhető speciális állványfej - photorobot - hardver (pl. GigaPan Epic 449 dollár), egy masszív állvány, egy jobbfajta laptop. A képek feldolgozása már macerásabb hardverigényű (1665 RAW kép, egyenként 21.4 megapixel, összesen 102 gb) feldolgozásán egy 48 gb memóriás, 16 processzoros gép 96 órán keresztül dolgozott. Egy hosszú hétvégén megvan egyetemi ismerősünk révén :) Ennyivel már bele lehet vágni a 15 minutes for fame-be. Lehetséges helyszínek: Citadella, Halászbástya, Mátyás templom tornyának állványzata, Bazilika kupolája, TV torony, erkélyed. Egyben művészeti gesztus is: várjuk művészi hajlamokkal megvert egyének csatlakozását, akik vizuális gegekkel feldobnák szürkécske világvárosunkat.

Szóval megnézegettük Budapest világváros gigaképekben való megtestesülését. Kedvcsinálónak: "Budapest, Pest, crossing near Astoria hotel"
Rajta egy Kétfarkú-gyanús poén: Szabadságharc és Túrossütemény Névadó Út (gyengébbeknek: Kossuth Lajos, aki a börtönben az 1848-as forradalmat, valamint a méltán népszerű süti receptjét kitalálta)

(...)

Nem soroljuk fel az összese, kisebb-nagyobb panorámaképet, a megtekintéshez ide tessék kattintani. A legnagyobb itt (1.7 a Parlament erkélyéről, de technikailag eléggé furi) Kedvcsinálásnak: a nemzetközi mezőny farka vagyunk a méreteket tekintve. Pedig technikailag nem a magyar holdraszállással egyenlő vállalkozásról van szó.

Végezetül Pécs is felkerülhetne a netre egy óriásképpel (Tubesről?), Kael Csaba produkciója után egy nemzetközileg is értkelhető teljesítménnyel. Pécs, Ejrópa állítólagos kulturális fővárosárólennyit találtunk: Széchenyi tér a katolikus dzsámival, 0.18 gigapixel.

Oszt a következő fejszecsapás lehetne a körpanorámás gigakép... de ne fussunk a betonjövőbe.

(A körpanorámát tekintve Prága a világelső, a városban letelepedett Jeffrey Martin 16 gigapixeles műve révén (vhogy felmászott a prágai TV torony tetejére :)

 

Mindenesetre érdemes rajta elgondolkodni. Ár/érték arányban ennél sokkal rosszabb ötletek is megvalósultak már a magyar településmarketing történetében. De lehet, hogy rosszul emlékszem...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!