Mennyit keres az ingatlanos? Titkos ügynökünk sorozatának befejező része

2010.02.22. 15:36

Negyedik, egyben befejező részéhez érkezett "titkos ügynökünk", a rejtélyes levélíró sorozata. Miként előző posztjai, alighanem ez is meg fogja osztani az olvasókat és miként eddig, most sem kívánom előre kommentálni a leírtakat. Lássuk, mennyit is keres egy ingatlanos, mennyit kap a jutalékból és hogy mire is elég ez? Ja és mit tegyünk, ha magunk is fel akarunk csapni ügynöknek?

 

Kedves Urbanista Blog, Kedves Olvasók!

 

A negyedik és egyben utolsó részben magunkról, ingatlanosokról, az emberi munkáról és ennek díjazásáról beszélnék, nagyon röviden.

 

A válság velejárója a piac tisztulása, valamint kiszóródása az olyan ingatlanosoknak, kisebb irodáknak, akik a konjunktúrát meglovagolva falatozgattak a közvetítői piac tortájából. A torta kisebb lett; akik eddig is keveset kaptak, azok mostanában kezdenek kihullani, akik viszont eddig eleget kaptak, azok még többet fognak kapni, hiszen övék lesz a kihullók meghagyta rész is. Az erősebb kutya… - hadd ne fejezzem be.

 

Sokan azt képzelik, hogy az eladó által kifizetett jutalék mind-mind az ingatlanosé lesz. Ez azonban nem igaz; az összegnek cégtől függően kb. 20-30%-a megy annak az ingatlanosnak, aki a megbízási szerződést kötötte az eladóval, szintén kb. 20-30%-a pedig annak az ingatlanosnak, aki a vevőt szerezte. És ez ugye az az összeg, ami után az ingatlanosnak még adóznia, járulékot fizetnie kell. A maradék 40-60%, azaz a sikerdíj nagy része a Céghez vándorol, amely az irodákat tartja fenn, és amely a hirdetéseket fizeti, és amely a fix fizetéses embereket (asszisztensek, könyvelők, vezetők, jogászok) alkalmazza. A kisebb irodáknál relatíve magasabb az ingatlanos jutaléka, mivel az irodának nem kell fizetnie az igen magas franchise díjat, és több más alkalmazottat, de valójában kisebb, hiszen jóval kisebb jutalékkal és eredményességgel dolgozik. Szemben a nagy franchise hálózatokkal, ahol ugyan relatíve alacsony az ingatlanosnak juttatott százalék, de összességében mégis magasabb, hiszen a közel kétszeres megbízási díj alapján és a hatalmas lakás- és vevőállomány miatt összejövő több eladás során nagyobb összeg üti az ingatlanos markát.

 

Mennyit is keres egy ingatlanos? Meg lehet belőle élni? Nincs olyan ember, aki fel ne tette volna ezeket a kérdéseket, pusztán csak érdeklődés szintjén is, és ha nem kapnak választ, akkor vagy azt gondolják, hogy nagyon sokat, vagy éppen azt, hogy nagyon keveset. Mindkettő megállja a helyét.

 

Négy tényező határozza meg a keresetet:

 

  1. Szakmai rátermettség, érzék. Talán a legfontosabb. Aki nem tud egy telefonszámot felhívni pulzusszám-változás nélkül, aki nem mer kezdeményezni bármilyen helyzetben, aki nem tud az érzelmei ura maradni akkor is, ha éppen a fél éves fizetését (jutalékát) húzzák ki a zsebéből, akkor az nem való ingatlanosnak. Főleg EZ, amit meg kell becsülni és fizetni a megbízóknak.

  2. Befektetett idő és energia. Napi 10-12 óra, változatos mennyiségű és minőségű fizikai és pszichikai terheléssel.

  3. Helyszín.

  4. Iroda nagysága, hozzáállása, juttatási rendszere.

 

Aki szeretne ingatlanos karriert befutni – annak ellenére mondom ezt, hogy az egyik nagynál dolgozom –, annak azt tanácsolom, kezdjen egy kisebb cégnél, ahol kap minimális fix fizetést és minimális jutalékot. Töltsön el ott kb. 6 hónapot, ami idő alatt bőven meg tudja tanulni a szakma csínját-bínját, megismeri az árakat, a helyszínt, elér egy bizonyos fokot a kommunikációs képességek területén, tisztában lesz a szakma követelményeivel. Ha úgy érzi, nem neki való az ingatlanos szakma a financiális és pszichés terhelés okán, választhat mást. De ha igen, csak a pár hónapos próbaidő letelte után érdemes a Big Two egyikének berkeiben elhelyezkedni, hiszen, amint szól a mondás: aki mély vízbe szándékozik ugrani, attól elvárt, hogy úszni is tudjon.

 

Maradok tisztelettel,

egy ingatlan-tanácsadó