A New York Times beszámolója a nyolcadik kerületből

2010.04.19. 07:00

 

Aki még nem hallott Beyond Budapest Sightseeingről, az gyorsan kapjon észbe, mert már New Yorkban is róluk cikkeznek. Domján Manó és Baglyas Gyuri ötlete - hogy a Józsefvárosban vezessenek városnéző túrákat - 2008-ban elnyerte az Év legígéretesebb fiatal vállalkozása címet, 2009-ben pedig az Európai Bizottság „Jó Gyakorlat”-ként azonosította tevékenységüket. Tegnap pedig a New York Times írt róluk és persze a nyolcadik kerületről. Na de miről is van szó?

 

A Magyar Hírlap sikeres magyarországi kisvállalkozásokat bemutató kiadványa így írta le tavaly, mit is hozott létre a két fiatal:

 

"Budapest városnéző túráinak legizgalmasabbját, ízig-vérig magyar élményt nyújtó sétákat azon külföldi és hazai érdeklődők számára, kiknek egy város megismerése nem a múzeumoknál vagy Parlamenteknél, hanem az ott élő hétköznapi emberek életének, lakhelyének, értékeinek és kultúrájának megismerésétől kezdődik. A Beyond Budapest városnéző túra fővárosunk egyik legizgalmasabb és legszínesebb szegletébe, a VIII. kerületbe kalauzolja részvevőit, bemutatva annak minden fontos részletét: olyanokat is, melyek akár egy régóta itt élőnek is elkerülhették ez idáig a figyelmét. Nem is túra vagy idegenvezetés ez, sokkal inkább „workshop”, egy igazi „public art” kezdeményezés. A kulturális és szociális tapasztaláson alapuló túra útvonalának megtervezése, a helytörténeti adalékok tanulmányozása igen fáradtságos munkát és előkészületet igényelt, ám e több hónapos felkészülés édesre érett gyümölcsét azóta már seregszámra megízlelhették a látogatók. A mélyszegénység és a luxus találkozása ebben a kerületben a legélesebb, a helyszín tehát szinte adta magát.

A Beyond Budapest egyik megálmodója, Baglyas Gyuri számára nem volt nehéz megtalálni Józsefváros „gyöngyszemeit”, hiszen őt is közvetlen élmények kapcsolják a kerülethez: közismerten a legszegényebbek közé sorolt Diószeghy utcában volt első közös albérletük Domján Manóval, így tulajdonképpen maga az ott lakás és a helyiek kedvessége inspirálta a Beyond Budapest megszületését. Bejárták a környék összes romos épületét, lépcsőházát, próbára téve toleranciájukat, előítéleteiket. Gyuri saját elmondása szerint a Beyond Budapestben csak olyan működési elvet tud és tudott mindig is elképzelni, ami úgy termel profitot, hogy az hasznos legyen a helyi értékek szempontjából.

Európai viszonylatban ez egy ún. „societal enterprise”-ként definiált tevékenység, kategória, amelyből Angliában mintegy 55 ezer, Svédországban pedig nagyjából 11 ezer működik saját segítő háttérintézménnyel (pl. Swedish Knowledge Foundation) és saját adózási feltételekkel. Ez persze nekünk még a távoli jövő, de jó úton haladunk - hála az olyan kezdeményezéseknek, mint Domján Manó és Baglyas Gyuri kreatív városi élménytúrája, a Budapest Beyond Sightseeing projekt."

 

Bár maga a New York Times bemutatója alig merészkedik át Körúton és inkább csak a Palotanegyedben mozog (Nemzeti Múzeum, Budapest Jazz Club, Zappa stb.) azért jókora presztízsnövelő dolog ez a "nyóckernek".

Hogy mi alapján került bele az írásba a Dreher Classic és az amúgy meglehetősen jelentéktelen Belmondo zenekar, az számomra rejtély, de ez legyen a legnagyobb baj. Hajrá Józsefváros!

  • Bérelnék
  • Bankszámla