Különös darvak a házfalon

2010.04.21. 19:25
Egressy úti sgraffito - fotó:nak

 

Ha csinált valami jót a Belügyminisztérium a szocializmus idején, akkor az egy-két jobb épületének dekorálása volt. Nak, aki amikor épp nem az Indexnek vagy saját blogjának kattintgat, akkor csak úgy fényképezget a városban. Ő lőtte ezeket a darvakat is (bocs) az Egressy és a Gizella utca sarkán, és mivel egy hasonló alkotásról már volt szó az Urbanistán elküldte nekem. Azon nyomban megkérdeztem a Lektorátust, ahonnan készséggel válaszoltak, azután meg természetesen hónapokat ültem poszton. Na de most, a tegnap megkezdett "Isten malmai" bűnbánó projekt keretében előástam ezt is. Annál is inkább mert Városjáró is feladta egy rejtvényben a közelmúltban.

Nos íme a megfejtés a Lektorátustól:

 

Egressy úti sgraffito2 Egressy úti sgraffito

1962-ben a Belügyminisztérium (ez is BM-épület, csakúgy, mint az előző posztnál) igényt nyújtott be a Képzőművészeti Alaphoz, hogy az Egressy úti épületük két oldalsó homlokzatára falképet szeretnének. A Munkaelosztó Bizottság a kérést jogosnak ítélte, és meghívásos pályázatot írt ki a feladatra. Érdekesség, hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint a Bizottság véleménye, hogy a sgraffito "a meglévő fásítás tekintetbe vételével inkább a felület felső részén helyezkedjen el." Tehát ezért van olyan magasan.

A pályázatot két művész nyerte, az egyik oldalon Petrilla István festőművész (1935-2000) sgraffitója valósult meg - ez látható az általad küldött képen. A másik oldali homlokzat falképének elkészítésére Michnay Andrea kapott megbízást. Nem tudom, az a sgraffitó is megvan-e, meg lehetne kérdezni a kommentelőket. 1963 júniusára el is készült mind a két mű.

(A képek a Lektorátus archívumából valók, az épület fénykorában, a Petrilla-mű átadás után készültek, nagyításért katt rájuk. Érdemes, klassz a macskakő, a bringa és a közvilágítás - dá)

Nos, kedves kommentelők? Tudja valaki mi van a másik említett faliképpel? A Norcon sajnos csak nagyon nehezen vehető ki, de valami egész biztos van belőle: