Borvárost alakítanak ki Budafok alatt. A 120 km-es pincerendszer egyedülálló az országban, kérdés milyen lesz a bor benne

2010.05.10. 12:04
Borutca a föld alatt Borutca a föld alatt

 

Borvárost alakítanak ki Budafokon, a Záborszky pincében 2011. júliusáig, áll az MTI hírében:

 

A mintegy 300 millió forintos EU-pályázattal kihasználhatóvá válik a kerületben található, a Magyarországon egyedülálló, körülbelül 120 kilométer hosszú pincerendszer. Az egyik több hektáros összterületű pince funkcióváltásával valósul meg a Borváros. A projekt legfőbb eleme a borutca, amely egy-egy borvidék hangulatos utcájaként képzelhető el. Másik látványossága a kádár-, fafaragó és hajóépítő mesterségek múzeuma, panoptikuma, a harmadik pedig az egész országban egyedülálló pestiskápolna és a szabadtűzhelyes egykori barlanglakás bemutatása.

 

Tényleg remek, főleg, hogy ilyen egyedülálló kincsek nem nagyon vannak máshol az országban - és úgy tűnik ügyesen hasznosítják majd. Más kérdés, hogy nekem - aki nem vagyok sem borász, de még csak művelt alkoholista sem, pusztán egy buta borissza, vagyis kifejezetten a célközönség, szóval nekem - Budafokról elsőre a borkombinátok ugranak be, ahol nagy mennyiségben és silány minőségben gyártottak borokat, mégpedig úgy, hogy az egyik csapból tokaji folyt, a másikból egri, a harmadikból szekszárdi.

Könnyen lehet, hogy ez ma már mind nem igaz, és van egy csomó jó pince arra is, a Decanter főszerkesztője, meg egy palack Promontort tartogat a lánya esküvőjére, de mint mondtam én az egyszerű lélek minderről nem tudhatok. Vagyis ha az én fülemben negatívan cseng a budafoki bor, biztos sokan vannak még így - még akkor is, ha tudom, hogy vannak kivételek.

A nagy kérdés, hogy ez a projekt az időközben minőségire váltott budafoki borászat reklámja szeretne-e lenni vagy pusztán megpróbálja meglovagolni a budafoki bor jó  hírét. Mert ha ez utóbbi a cél, akkor nem biztos, hogy jól járnak (jól járunk) vele. Persze az is lehet, hogy épp az eltűnt borkultúra miatt felszabadult pincerendszert akarja hasznosítani, ami viszont jó ötlet. Emléket ápolni akkor is lehet, ha ennyi sem maradt az egykori termesztésből: emlékeztek még a Budavár oldalába álmodott szőlőskertre?

FRISSÍTVE: Mint azt Gallion a napibudapest.blog.hu bloggere kommentjében megjegyezte, a kerület honlapján van két látványterv is, amin látszik a klassz földalatti borutca. Gyorsan le is nyúltam őket. Kösz!