Eladják a Párisi Udvart, a déli Klotild-palotát és egy Lajta Béla tervezte házat a Bazilika mellett. Mindháromból hotel lehet

2010.05.14. 13:45

"Pályázati úton kívánja értékesíteni az ötödik kerületi önkormányzat három nagy értékű belvárosi ingatlanát, a déli Klotild-palotát, a Ferenciek terén lévő Párizsi udvart és a Magyar Vendéglátóipari Múzeumnak helyet adó, Szent István tér 15. alatti épületet." - írja a mai Napi Gazdaság.

A napilap úgy értesült, szállodákká alakítanák a három épületet, amelyeket nemzetközi pályázaton hirdetnének meg. A régi pesti szlengben Matildnak is becézett palota északi ikertestvérét a közelmúltban újították fel épp szállodaként. Igaz, a legfrissebb hírek szerint csak 2011 elején nyílik meg Buddha Barként (annak ellenére, hogy az idei legjobb frissen nyíló szállodák közé már bevette a Times). Szakértők szerint azonban mégis van értelme a 4-5 csillagos belvárosi hotelberuházásoknak, mert a piac előbb-utóbb fellendül.

Ami az értékesítést illeti, a Matildnál szerintem jó ötlet, feltéve, hogy áron adják el és a szállodafunkció is illik hozzá (hogy találnak-e vendéget is bele, az már legyen az üzemeltetők baja).

A Párisi Udvarra is ráfér a megújulás, bár a hotelfunkció itt talán nem a legszerencsésebb. Sokkal inkább el tudnék képzelni benne egy olyan luxus plázát, mint amit mostanában Váci1 néven igyekszenek kialakítani a Vörösmarty téren. Bárhogy is lesz, remélem a gyönyörű üzletpasszázs bejárható marad. Egyébként mindkét fenti épület értékét egész biztos megdobja majd, ha elkészül a Belváros Új főtere.

A harmadik épület, a Szent István tér 15. a legkevésbé ismert ebből a csoportból, pedig egy gyönyörű zsolnai porcelános Lajta Béla tervezte palotáról van szó, amelynek aljában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum működik.  Ez kívülről nézve nem szorul olyan jelentős felújításra és funkcióváltásra sem. [A felső képp a Városképpről, a lenti a nakedhungary.com-ról nyúlva]