Miért kell még kőzúzalékot söprögetni a Belváros új főutcáján?

2010.06.01. 15:48

Bár feltétlen híve vagyok a Belváros (Budapest?) új főutcájának, természetesen a kritikai észrevételeknek is szívesen helyt adok. Jankoke nevű olvasónk nem is egyet vett észre rajta - mi tagadás, a folyamatos söprögetés már nekem is szemet szúrt...

 

Kedves Urbanista!

Április elején történt meg a Belváros új Főutcájának várva várt átadása, nagy ovációval, népünnepéllyel, "tömjénnel és mirrhával". Már az átadást követő napokban is megjelentek munkások apró kőzuzalékot sepregetve és az elmúlt hetek esős napjai után sem lehetett őket nem észrevenni. A nagy mennyiségű eső ugyanis kimossa a kövek közti fuga feltöltését, ezt igyekeznek pótolni. Őszintén megvallom, sehol nem láttam még ehhez hasonlót, nevezetesen, hogy a fugák tömítését ilyen gyakorisággal kellene pótolni. Mindenesetre hosszútávra munkát ad néhány embernek, mondhatnánk, hogy "remek dolog", de vajon szakszerű-e.

A másik, ami mellett helyi lakosként nehezen tudok szó nélkül elmenni: pár hét telt el csupán az átadást követően és "Csipak Aquisitions" felirattal felállványozták a Bécsi utca Deák Ferenc és Harmincad utcák közé eső részét a bal oldalon, a Kempinskivel szemben. A három ház állítólag bontásra-átépítésre van ítélve, ezt az Index is megírta. Elkészült a térburkolat, a lassított forgalom, az elterelések, stb., erre - feltehelőleg - ráengednek egy komoly mértékű építési forgalmat a szakaszra. El lehet képzelni, hogy mennyire turista-csalogató lesz a környék. Tudom, a fejlődésnek nem lehet gátat szabni. Legalábbis nem tanácsos. Ettől még lehetne átgondoltan ütemezni dolgokat. Az már csak az egész pikantériája, hogy a "Csipak Aquisition" és a többi szöveg is - látszólag - ugyanazzal a betűkészlettel készült, mint a "Belváros új főutcája".

A Szervita téri garázst és a régi OMFB székházat sem kezdték el bontani, úgyhogy az is várat magára. Egyes információk szerint a bontás több, mint egy évet venne igénybe, a jelenlegi forgalmi kapacitás figyelembe vételével.

A kerületben működik a V.árosüzemeltető Kft, és a Kerületfelügyelet. Utcát söpörnek, virágot locsolnak, rossz helyen parkoló autókat büntetnek stb., tehát első pillantásra a FKF Zrt. és a Közterület-felügyelet munkáját végzik. Vajon teljes hatáskörben működik ez a helyi elit-kommandó vagy csak részlegesen?

Köszönettel, jankoke.