Új nagyvárost alapítanak Erdélyben. Corvina kétszázezer lakosával a 12. legnagyobb település lesz Romániában

2010.06.27. 09:43
corvina - palyazat.ro + ingatlan.net

 

Négy város (Piski, Déva, Vajdahunyad és Pusztakalán), valamint 15 kisebb település (Szántóhalma, Biharszentandrás, Sárfalva, Ópiski, Tompa, Bácsi, Batiz, Kiskalán, Szentkirály,  Zeykfalva, Sztrigyszentgyörgy, Hosdát, Alpestes, Kisbarcsa, Keresztúr) összevonásával új nagyváros jönnel létre Erdélyben.

A terv nem új, igaz 2007-ben még Rex néven tervezték az összevonást, amelyhez Szászváros is csatlakozhat. Állítólag már minden illetékes rábólintott az összevonásra, már csak a népszavazás van hátra, hogy az ott élők is támogatják-e az elképzelést. A 2012-ben megszülető új település Dél-Erdély és a Dél-Partium legnagyobb közigazgatási központja lesz, lélekszámában megelőzheti majd Nagyszebent, Gyulafehérvárt és Aradot is. - írja a PONT és az Evenimentul Zilei nyomán az Ingatlan.net
 
A térség településeinek jók a turisztikai, logisztikai és ipari adottságai, persze ennek kihasználásához még nem kellene várossá összeolvadniuk. A legfőbb ok alighanem az, hogy az új települést Bukaresthez hasonlóan körzetekre és kerületekre osztják majd fel, így 2020-ig háromszor annyi uniós pályázati pénzt tudnak bevonni a fejlesztésre, mint külön-külön.