Kitiltják a koldusokat a Nagykörúton belülről. Mármint Debrecenben

2010.07.12. 19:50

Voltak idők néhány évszázada, amikor a gazdagabb falvak/városok, ahol már mindenki jólétben élt, kénytelenek voltak a szomszédból hozatni koldusokat, hogy jó keresztényekként alamizsnát oszthassanak. Nos ma már kicsit más a helyzet, inkább túl sok a kéregető. Többségük persze "kolduló turizmus" részeként érkezik a városokba - ahogy a videóban nevezik udvariasan a koldusmaffiát. Sajnos elég nehéz a helyzet, mert a bérkéregetők tömegét tényleg csak úgy lehet kiszorítani, ha velük együtt a valódiakat is eltávolítják. Ha igaz az emlegetett szociális háló, akkor persze jogos lehet az intézkedés. Vajon meg lehetne oldani Budapesten is? Pécsett már jói ideje bevezették.

Bár alighanem ez a leglátványosabb eleme az intézkedéscsomagnak ne feledkezzünk meg a többi részéről sem. A matricaragasztás tiltása inkább megmosolyogtató, mint riasztó. Egyrészt mert valószínűleg eddig sem lehetett legálisan ragasztgatni ide-oda, másrészt elég nehezen utolérhető (ha csak nem valamit konkrétan reklámoz). Viszont a szórólaposztás, már könnyebben ellenőrizhető, az pedig, hogy tilos lesz megállító táblákat kihelyezni járdán, gyalogúton és sétányon, kifejezetten jó ötlet.

Javítja a városképet, akadálymentessé teszi a járdát, meg talán újraéleszti a cégérek kultúráját, ami például a győri belvárosban olyan remekül működik...