Óriási áttervezés előtt a Budai vár. Milyen legyen?

2010.07.20. 06:43

Régi Budai Vár - MuMaA Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közvetlenül a választások második fordulója előtt írt ki ki pályázatot a budai várhegy városfejlesztési és építészeti koncepciójának elkészítésére. A tömör feladatleírás nem felesleges egyszerűsítés, a pályázóknak valóban a teljes vár felújítására kell terveket kidolgozniuk: a palota felújítására, a Várbazár fejlesztésére, a közlekedési rendszer megoldására, a lakóövezeti rész rendbetételére. A hatalmas és rendkívül értékes fejlesztési terület a Dunától egészen az Attila útig tart.

- írja ma az Index. Földes András cikkét mindenképpen érdemes elolvasni, mert elég fura sztori rajzolódik ki belőle a testre szabott pályáztatásról, amelynek végső befutója valószínűleg a Zoboki és Demeter építésziroda lehet, esetleg a Közti (akik egyébként vagy fél évszázada a jelenlegi állapotot tervezték).

Itt azonban foglalkozzunk kicsit azzal, hogy mi mindent kellene megváltoztatni a Váron. Akik most lendületből azt mondják, hogy semmit, meg hogy miért kell mindig mindent megváltoztatni, azok legyenek szívesek nézzék meg ezt a kisfilmet.

 

 

Miután kisírtuk magunkat, tisztázzuk: természetesen a cél nem a Hauszmann-féle helyzet visszaállítása, hiszen ő is egy gyökeresen új koncepciót dolgozott ki annak idején (amely ellen biztos oskan tiltakoztak). Inkább csak illusztrálni, hogy lehetne valami sokkal jobb, szebb, szervesebb is a Várban.

A témában amúgy talán a legalaposabb és legjobb összefoglaló a Muma blogon olvasható: itt a sorozat negyedik része, ahol a korábbiak linkjei is megtalálhatók (Dani-Dani, miért nem használtál címkéket? (Frissítve: Na tessék, pár perc alatt pótolta - köszi :). Vagy érdemes elolvasni Kiss Ádám tavalyi cikkét.

Jelenleg nincs kitalálva az egész, szigetszerűen történnek benne fejlesztések (illetve dehogy történnek, csak jó-rossz ötletelések vannak), miközben mondjuk egy Várbazár a városvezetés és kormányok sora szeme láttára pusztult el a város közepén.

Na de félre a pátosszal, a legegyszerűbben gyermeki logikával kritizálnám a jelenlegi helyzetet. Már az Állatkert fejlesztésénél leírtam: utálom, ha valami látványosan azért van kialakítva, hogy oda be lehessen menni, de mégsem lehet bemenni. Márpedig a Vár jelenleg tele van ilyen helyekkel, értelmetlen lezárásokkal, nem látogatható részekkel. Na meg olyanokkal, amelyekről nem tudjuk, mik akarnak lenni. Félbehagyott gödrök, placcok, rommálőtt épületek.

Az Állatkert amúgy is szép példája a helyes várostervezésnek: műemlékhelyreállítások mellett modern fejlesztések, egy-két nulláról felépített Kós-remekmű, egy-két sajnos elkerülhetetlen bontással, jól besétálható, jól kihasznált, mégsem túlzsúfolt, csupazöld paradicsom.

Naná, hogy nem emberek laknak benne.

És a nyájas Olvasó? Szerinted milyen legyen az áttervezett vár?