Betonteknő mint buszvégállomás

2010.08.03. 12:44

Betonteknő mint buszállomás

Amikor először láttam külföldön üvegből készült buszmegállókat, nagyon tetszettek: menők voltak, tiszták, dizájnosak. Aztán amikor Budapestre is bevezették őket, már nem annyira jöttek be. Először csak az zavart, hogy hirtelen minden ugyanolyan lett az egész városban, korábban meg volt fából, téglából, préselt áttetsző hullámizéből készült bódé is.

Persze az egységes arculat mellett lehetnek érvek, a funkciótlanság mellett kevésbé. Az új buszmegállók ugyanis szinte semmire nem jók. Napsütéstől, széltől, komolyabb esőtől alig védnek, a fémrácsülések pedig kényelmetlenek. Ha ráadásul üvegből van a tetejük, még árnyékot sem adnak. Főleg egy olyan betonkemencében nem, mint amilyen az újpesti buszvégállomás. Mint Zsuzsa írja:

 

Gondoltam beküldöm ezt a képet az Újpest Városkapu metrómegállónál most épülő (megújuló) buszállomásról. Szerintetek az normális, hogy egy ilyen full beton dolgot üvegborítású "árnyékolókkal" csinálnak? Az esőtől nem fog védeni, mert nyitott minden sor hátulja, ellenben nyáron igen kellemes lesz itt várakozni. Mondjuk az is igaz, hogy ez egy buszvégállomás, mindenki menjen oda időben, akkor nem kell várni. Én nem értem ezt az üvegbolondériát - nehéz, nem árnyékol, törik és drága. Ennyivel szebb?