Görkoris játszótér épül a Hősök tere mentesítésére. Na de hol? És mi az, hogy "gördeszkás szakszervezetek"?

2010.08.13. 17:06

Megújul az Állatkerti körút és Városligeti tó környéke, valamint Gördeszkás játszótér épül a Hősök teréhez közel. A tervekről és kivitelezésükről a lakosok további információkat kaphatnak augusztus 25-én 16:30-kor az Olof Palme házban megrendezendő lakossági fórumon.

Áll a szűkszavú közlemény a zuglói önkormányzat honlapján, amit azután a Főkert oldalán magyaráznak meg részletesebben.

A linket küldő Olga külön rövid megjegyzést is fűzött hozzá:

 Ebből a kedvenc mondatom, több szempontból is:
 " A tervek a gördeszkás „szakszervezetekkel” több ízben is egyeztetve lett." Elképzelek egy gördeszkás szakszervezeti elnököt.. :) LOL.
Mindenesetre klassz dolog, hogy megkérdezik a civileket is, még a tervezési fázisban. 2010-re eljutottunk végre ide.

 Na de lássuk a teljes szöveget:

 

 

Jelenlegi állapot

A teljes aszfaltos labdapálya (mérete 1416 m2), két játéktérből áll, melyek között szegélykővel határolt gyepes terület (109 m2) található. A terület két végébe 1-1 kandelábert, a hosszabbik oldalai mentén, a gyepbe, amerikai típusú padokat telepítettek.
A labdapályát Unitechnika típusú kerítés veszi körbe. A Városligeti körúthoz legközelebb eső oldala beton lábazatos. A kerítésen kívül földjárda található. A transzformátor melletti pálya berendezése két db 3 méteres focikapu.

Az aszfaltpálya jellemzői
A meglévő aszfaltburkolat felületén 2-5 cm széles keresztirányú repedések találhatók több helyen. Mindkét pályáz rossz állapotú, lemorzsolódott süllyesztett szegély zárja le. Tapasztalható, hogy helyenként 0,5 – 1,5 cm süllyedések vannak, ahol a csapadékvíz megállhat.

Előzmények

A Hősök terén évek óta gondot okoz, hogy a területet gördeszkások, görkorcsolyások lepik el, zavarva a járókelőket, turistákat. A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal és a XIV. kerületi Önkormányzat erre a problémára keresett megoldásokat, melynek eredménye az lett, hogy a Városligetben – a Hősök teréhez közel – kell kialakítani egy mindenki számára látogatható gördeszka pályát, remélve, hogy a Hősök tere így mentesül a nem oda illő sporttól.

A kéréseknek megfelelően a gördeszka pálya mindenki által látogatható lesz. Elsősorban a kezdők és középhaladók számára, de jó lehet majd gyakorlópályának a haladók számára is. A balesetveszély elkerülése érdekében a tervek szerint az elemek maximális magassága 1,5 méter. A tervek a gördeszkás „szakszervezetekkel” több ízben is egyeztetve lett. Az előírások szerint a Városliget növényzettel fedett parkterülete nem csökkenthető, sőt a burkolt felületek arányának csökkentéséről is gondoskodnunk kellett. Ennek megfelelően az eredeti állapothoz képest kb. 1/3 résszel csökkentjük a burkolt felület nagyságát.

Tervezési koncepció

Olyan gördeszkás játszótér kialakítása a cél, amit biztonságosan használhatnak a gördeszkázást tanulni vágyók és még elég kihívást jelent a már gördeszkázni tudók számára is. A felújítás során biztosítjuk majd a sportpálya mögötti aszfaltos pályára való bejutást. Az elbontott aszfaltpálya helyén kialakításra kerülő zöldfelületet úgy terveztük, hogy az illeszkedjen a környezethez.

Sportberendezések

A felújított aszfaltburkolatra a gördeszka sportelemek rögzítve lesznek. A sportberendezések az esési magasságukat (max. 1,5 m) figyelembe véve lesznek telepítve. A sportpályán elhelyezésre kerülnek majd a sportszerek használati útmutatói.

Elemek a sportpályán:
Félcső – Roll-in – Negyedcső – Piano kombináció
Funbox kombináció
Flat bank – Hipped quarterpipe kombináció
¼ Nagy piramis
Hosszú csúszócső
Ledge
Zöldfelületek átalakítása

Az elbontott kerítés helyén változatos, több szintű növényültetést tervezünk kialakítani magas cserjékkel, melyeket sövénynek ültetünk, elé alacsonyabb cserjéket illetve talajtakarókat és évelő virágágyást tervezünk a kedvezőbb térkialakítás érdekében. Ezen felül 7 darab lombos fa ültetését tervezzük.
Az építés során fakivágásra nem kerül sor.

 Bár a szövegben nincs rá utalás, úgy tűnik, hogy a Pecsa melletti területről van szó:

 


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése

 

Erről eszembe jut azért egy-két dolog. Az egyik, hogy a „lakosságban” valami zsigeri utálat van a gördeszkások ellen. Nem arra gondolok, hogy firkálnak, mert az tényleg csúnya dolog, na de ne általánosítsunk. Ismerek olyan településfejlesztési programot, ahonnan a gördeszkapályát kigolyózták a lakossági fórumokon, azzal hogy hangos. Nem tudom egy sima játszótér mennyivel hangosabb, illetve mennyivel jobb ha ezek a srácok ezentúl is az egészen más funkcióra épített terepeket lepik el.

 

Ha tényleg az a szándék, hogy a deszkásokat kiszorítsák a Hősök teréről, akkor valamit kapniuk kell helyette. Persze kérdés, hogy mennyire lesz jó az új hely. Bár a szövegben nincs rá utalás, alighanem erre a területre gondolnak a közleményben. Elvileg nem laknak a közelben, talán megcsinálják. Kérdés, mi lesz a focistákkal?