Hol legyenek Budapest szórakozónegyedei?

2010.09.15. 11:00

Szimpla Kert 1Egyszer egy gyógyszergyár vezérigazgatója azt nyilatkozta, a magyar adórendszerrel nem az a baj, hogy ilyen vagy olyan, hanem hogy évente változik és lehetetlen előre tervezniük, miközben egy orvosság kifejlesztése akár egy évtizedig is eltarthat. Nos hasonló a helyzet a szórakozóhelyekkel is, meg a nyugalomra vágyó polgárokkal egyaránt.

A csendrendeletről nagyjából mindent leírtam már, nem ismételném magamat. Hogy most pont szegény Szimplával szúrtak ki, akik élen jártak a kompromisszumkeresésben, meg az ellentétek tompításában, az tiszta agyrém. Komolyan olyan, mint amikor bemegy a tanár a randalírozó osztályba aztán kioszt egy intőt (régebben pofont) annak, akit épp elér, pedig lehet, hogy az pont semmit sem csinált. Egy olvasónk egyből nyílt levelet fogalmazott meg a városvezetőkhöz:

 

 

Tisztelt városvezetők!
 
A Szimpla Kert nevű szórakozóhely nyitvatartását korlátozó rendeletre, és a különböző csendrendeletekre szeretnék reagálni pár szóban.
 
Mikor meghallottam a Szimpla Kert nyitvatartásáról szóló hírt muszáj voltam klaviatúrát ragadni, mert egyre inkább úgy érzem Budapesten a lakó és vigalmi övezetekre vonatkozó szabályok meglehetősen dilettánsok, ami miatt, mind a lakók, mind a szórakozni ágyók érdekei sérülnek.
Én példaul nagyon szeretnék a belvárosba költözni, pont ezek miatt a szórakozóhelyek miatt, de a folyton vátozó rendeletek és szabályozások miatt nem tudom hol vegyek ki albérletet. Rengeteg lakó szeretne csendesebb helyen lakni, de ők sem tudják hova költözhetnek, a folyton változó szabályozás miatt.
Így jelenle mindkét félnek rossz, és sok ellentétet szít. Kldföldön nagyon sok helyen (Lisszabon, London, Madrid, Amszterdam, stb.) megvannak azok a zónák, ahol a szórakozóhelyeké az elsőbbség, ahol a lakók nem szólhatnak bele ilyen szinten, illetve vannak olyan helyek (a város jelentősebb része) ahol drákói szigor van, minden helynek be kell zárnia legkésőbb éjfélkor. És láss csodát, mindenki boldog, mert aki beköltözik a vigalmi negyedbe, pontosan tudja mire számíthat, aki pedig nyugalomra vágyik pontosan tudja hova kell mennie. Nálunk ezzel ellentétben elhitetik a budapestiekkel, hogy költözzenek bárhova, ott nyugalom lesz. A szórakozóhelyek üzemeltetői pedig nem tudnak előre tervezni, mert, mint látható abszolút véletlenszerűen, hasraütéses alapon, néha-néha bezárnak egy helyet. Mert sajnos nem tudom elhinni, hogy a Szimpla Kert Budapest leghangosabb szórakozó helye.
 
Azt hiszem sok budapesti egyetért az igényeimmel
 
Tisztelettel
 
Balogh Balázs

 

Szóval határozzunk meg szórakozónegyedeket, aztán egyezzünk meg, hogy mondjuk két évtizedig ott nem változhat a szabályozás. Már csak az a kérdés, hogy hol legyenek ezek. Űzzünk ki mindenkit a rozsdaövezetbe (ahol azért vannak próbálkozások, de szegények általában vegetálnak a nagy távolságok miatt), vagy hagyjuk élni azokat a területeket, amelyek évszázadok alatt vagy az elmúlt húsz évben organikusan kialakultak? 

Szóval Kedves Olvasók, hol legyenek Budapest szórakozónegyedei? Vagy nem is kellenek ilyen kijelölt területek?

[Fotó:Clive Rowland Photography]