Hajléktalantanya a Lajos utcában. Az önkormányzat válaszra sem méltatja olvasónkat

2010.09.21. 08:27

Panaszkodom én itt az önkormányzatokra, hogy egy-két hete nem reagálnak, de egy olvasónk már három hónapja várja a válaszlevelet az illetékesektől. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én ugye a sajtósokat keresem, akiknek egyáltalán nem törvényi kötelességük válaszolniuk - sőt létezniük sem -, bár ahol vannak, ott elvileg azért vannak, hogy próbáljanak meg jó képet kialakítani a munkaadójukról.

(Egyébként ez a sajtós dolog nem feltétlenül függ össze azzal, hogy jól működik-e az önkori, bár azért erős jelzésértéke van. Személyes tapasztalatom szerint az V. és a XIII. kerületben, valamint a fővárosnál készségesek a sajtósok, gyorsan reagálnak az érzékeny kérdésekre is, a VII., a IX. és a XI. válaszra sem méltat. A legjobb persze a XVII. kerület, ahol a polgármester személyesen kommentel az Urbanistára - le a kalappal előtte.)

Na de kanyarodjunk vissza az eredeti témához (a kerületi sajtósok egy külön posztot érdemelnének), itt most A. problémája következik, aki megpróbálta szóra bírni a II. kerület önkormányzatát egy hajléktalanügyben - teljesen hiába.

 

Szia Dá,

 
A közelmúltban több felvetett téma kapcsán írtad le azt a mondatot, hogy "megpróbáltam megkeresni az önkormányzat illetékesét/sajtósát, de a mai napig nem kaptam választ az ügyben feltett kérdéseimre..."
 
Ennek kapcsán jutott eszembe az az ügy, amellyel kapcsolatban én is lassan három hónapja igyekszem válaszra bírni a kerületi önkormányzat vélt illetékeseit, de igyekezetemet nem koronázta siker. Az ügy röviden: a II. kerületi Lajos utca elején, 4 korábbi tipikus óbudai földszintes ház lebontásával létrejött már vagy 10-15 éve egy nagy telek, amely a Lajos utca 8-14. szám alatt fekszik. A telkek nagy részén elhagyott barakkok állnak, amelyekbe nyár elején egy csapat hajléktalan vert tanyát, infrastruktúra nincs, napi életfunkcióikat ennek híján az ismert módokon működtetik, a szemetet, üres boros és sörös palackokat az elhanyagolt telken szórják szint, van köztük szipus is, legutóbb egy, a kerületi lomtalanítás alkalmával a közelben gyűjtött ülőgarnitúrával is feldobták kicsit átmeneti (?) otthonukat.
 
Első alkalommal június 27-én írtam a kerületi városrendészet vezetőjének, majd 30 nap múlva ismét, hivatkoztam a válaszadás kötelezettségére, majd miután újabb egy hónap telt el válasz és intézkedés nélkül, írtam a kerületi lapnak egy olvasói levelet. Semmi reakció. Közeleg az önkormányzati választás, tavasszal volt egy hajláktalanokkal kapcsolatos kampányuk, de most a fülük botját sem mozdítják.
 
A konkrét ügy mellett egyre jobban, sőt leginkább az izgat, hogy milyen élő jogszabályok kötelezik a hivatalnokot az állampolgári bejelentések megválaszolására? Az elektronikus levélre is vonatkozik-e a válaszadási kötelezettség, vagy a törvény még nem kezeli ezt az új (?) kommunikációs formát?
 
Üdv,
 
A.