Csendautomata a Moszkva téren. A kampánycsend alatt bárki kipróbálhatja - FRISSÍTVE!

2010.10.03. 07:40

Csendautomata a Moszkva térenAzért jó, hogy Design Hét, meg Placcc van Budapesten, mert az ember óhatatlanul belefuthat óriás őshüllőkbe, hídlábfreskókba és csendautomatákba. Ez utóbbi bár izgalmasabbnak hangzik, mint amilyen valójában, roppant érdekes dolog. Az ember bemegy a Moszkva téren egy dobozba, amiben csend van. Ahogy a Placccosok közleményükben írják:

 

A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2x2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából szinte semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjanak, és öt percre betelepedjenek. Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő munkáját az Isover támogatta.

A Csendautomatát pénteken helyezték üzembe az alkotók, és az első nap tapasztalatai szerint az emberek kíváncsiak a kísérletre. Sokan ültek be a kapszulába, és általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt Moszkva téren öt percig csak a saját testük zörejeit hallották.  

A D1618 Műhely tagjai elmondták: csupán a véletlen műve, hogy a Csendautomata a vasárnapi kampánycsend alatt is üzemel majd. Amikor az őszi PLACCC Fesztivál időpontját kitűzték a szervezők, még nem lehetett tudni, hogy október 3-án lesz az önkormányzati választás. Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Csendautomata garantáltan politikamentes vállalkozás. 

A Csendautomata szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között üzemel a Moszkva téren a metró kijáratával szemben, és bárki ingyen kipróbálhatja.

Érdekes, mert a Bagolyblog posztján épp a napokban merengtem el hasonlón, igaz valamivel gyakorlatiasabb felhasználás kapcsán. Ott ugyanis robosztus telefonfülkékről volt szó, s mint Énbagoly írta viccesen:

Ezekbe a fülkékbe nyugodtan be lehet állni mobiltelefonnal is, és akkor kevésbé hallatszik be a forgalom zaja. :)

Pedig teljesen komolyan is vehetnénk a dolgot. Egy jól szigetelt telefonfülkére akkor is szükség lehet, ha azokban nem az ottani készülékkel, hanem "hozott anyaggal" kommunikálunk. Egyszerűen azért, mert csend van bennük. És akkor újra funkciója lenne az olyan emblematikus építményeknek, mint alondoni telefonfülkék.

Frissítés: Megjött az ígért fotó és némi háttérinfó is, mellékelem:

PLACCC - Csendautomata

A D1618 Műhely blogján egy rakás kép a munkafolyamatról: 

http://d1618.wordpress.com/2010/09/09/1db-csendautomata 

Plusz infóként még annyit tudok hozzátenni, hogy az ötlet Kukucska Gergely építésztől származik, akinek kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő segített kidolgozni a részleteket. A kabin a tervezés után 10 nap alatt készült el a lakatosműhelyben és majdnem 800 kilogramm a súlya. Mivel a jelek szerint a járókelők kiváncsiak és nagy az érdeklődés a Moszkva téren, a PLACCC Fesztivál szervezői most azon dolgoznak, hogy a Csendautomata pár napig még maradhasson, illetve hogy átkerülhessen egy másik forgalmas csomópontba Budapesten.