Másfélmillió forint egyetlen éjszaka: a Gresham királyi lakosztálya - Tilos a belépés 1.

2010.10.20. 11:41

Budapest Gresham Hotel - forrás: wikipedia

 

Néhány hete a kezembe került egy riportkötet, mely szerintem az utóbbi idők egyik legérdekesebbje a műfaján belül. Mindez azért is különös, mert Kordos Szabolcs Tilos a belépés című könyve nem egzotikus tájakon, veszélyes terepeken játszódik, hanem olyan helyeken, amelyek mellett (esetleg alatt, felett) akár naponta elsétálunk. Ezekre helyszínekre ugyanis tilos a belépés. Na nem gyártelepekre belógós urbexről van benne szó, mint a tegnapi posztban, inkább olyan különlegességekről, mint a Parlament miniszterelnöki szobája vagy  mondjuk a Madách Színház kulisszatitkai.borito[1]Bár vannak benne fejezetek, amelyek igen messze esnek az Urbanistától (egy plasztikai sebészet működése vagy egy Playboy-fotózás), azért rengeteg városos, ingatlanos és építészeti téma akad benne. Annyi, amennyivel egy lomhább blog, akár évekig elketyegne. Ezért döntöttem úgy, hogy hagyományos könyvajánló helyett néhány poszton keresztül szemlézek pár helyszínt a könyvből és - megfosztva az írást a savát-borsát jelentő riporthangulattól - kiposztolok pár érdekes adatot.

Jöjjön elsőnek a Gresham-palotában működő Four Seasons királyi lakosztálya (igen, a nagy erkélyes középen, a másodikon).
 

  • Az 1906-ban épült palota (Quittner-Vágó) Róth Miksa üvegeivel és Zsolnay-porcelánokkal készült. Állítólag ez utóbbinak máig nem tudják a pontos titkát, ezért a restauráláskor ki kellet kísérletezni az eljárást, amihez a gyár idős alkalmazottakat faggattak ki.

  • A háború előtt sok minden működött az épületben, például Krisztinovich Jenny madame konzumhölgyei fogadták itt a legelegánsabb urakat (megjegyzem ez a művésznév akár mai is lehetne).

  • Az államosítás után tanácsi lakások voltak benne. A leghíresebb lakójuk Turay Ida volt, aki élete végéig (1997) harcolt az ellen, hogy az új tulajdonosnak átadja lakhelyét.

  • Na és akkor nézzük a 198 négyzetméteres királyi lakosztályt: egy éjszaka közel 1,5 millió forint.

  • A minibárban egy háromdecis Dreher 1700 forint.

  • Egyedi gyártású, art nouveau bútorok vannak benne, összesen 11 millió forint értékben.

  • Évi 30-35 százalékos kihasználtsággal üzemel, de ez nagyjából ugyanígy van a világon máshol is a hasonló kategóriájú lakosztályokkal.

  • A világ legdrágábbja a genfi royal penthouse suit: egy éjszaka mintegy 12 millió forint. A második Manhattenben a Ty Warner teljes 52. emeletét elfoglaló, négyszáz négyzetméteres lakosztály. A harmadik helyezett Szardínián található.

Tilos a belépés! Four Seasons
Tilos a belépés! Four Seasons
Tilos a belépés! Four Seasons


 

Na persze a sztorik és adatok java nem annyira ebbe a blogba vág, hanem mindenféle sztárokról szól. Például, hogy volt, olyan vendég, amelyik öt és fél millió forintért vett rózsát, hogy feldíszítse vele a szobát kedvesének...

Folyt. köv. más helyszínekkel!

[A nyitókép a Wikipédiáról, a szobabelsők Kecskeméti Dávid fotói a könyvből.]

  • Tippek
  • Bankszámla