Kötelező lesz a napkollektor az újépítésű házakon?

2010.12.16. 08:07

napkollektorBencsik János (akit legtöbben alighanem Tatabánya rendszerváltás óta regnáló, erősen Tarlós-karrierű, sikeres polgármestereként ismerünk) mint klíma- és energiaügyi államtitkár adott  interjút tegnap. A téma a 2011 január 15-én, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva startoló Új Széchenyi Terv energetikai része volt, természetesen végig nagyon óvatosan fogalmazva. Lássuk, mi az, ami érdekes lehet a mi szempontunkból.

Ha jól értelmezem a szavait, a panelprogram folytatódik, ráadásul az ökopluszos vonalon (vagyis nem csak hőszigetelésre, hanem szabályozható fűtésre fektetve a hangsúlyt). Ebben mondjuk nagy újdonság nincs, viszont az, hogy az újépítésű, többlakásos társasházakat köteleznék a napkollektorok telepítésére, igen érdekes.

A témát két hete lengették be egy konferencián, ennek fényében elég fura, hogy még mindig nem tudnak biztosat. A tegnap megjelent interjúban még nagyon feltételes módon fogalmaz Bencsik az egy hónap (mínusz Karácsony, Szilveszter, Vízkereszt etc.) múlva induló programról:

 

Kiemelt célunk, hogy az újonnan épülő lakások esetében szorgalmazzuk a megújuló energiaforrások felhasználását, természetesen ésszerű, fenntartható és költséghatékony módon. Terveink között szerepel és jelenleg is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy az új építésű, többlakásos ingatlanok vonatkozásában a napkollektor telepítését kötelezővé tegyük. Meglátásunk szerint az új építésű többlakásos társasházak esetében nem jelent túlzott többletköltséget a napkollektorok használatának jogszabályokon keresztül történő előírása, amelyet egy hatékony ösztönző rendszer bevezetése segít majd. A megtakarított energiamennyiség révén megtérülő beruházásról van szó, mely csökkenti a háztartások közüzemi költségeit.

Én a magam részéről támogatom.