Összedőlhet egy Hild-épület?

2011.01.26. 12:18

Esztergom elég sokat köszönhet Hild Józsefnek. A nevéhez köthető számos egyházi és világi épület a városban, többek közt Európa negyedik legnagyobb bazilikája. (Mielőtt beleköttök, nem, nem teljesen ő tervezte, ezért használtam a rafináltan alattomos újságírós "nevéhez köthető" kifejezést.) Na már most, ha hinni lehet a Szeretgom cikkének, akkor az egyiket most épp az összeomlás fenyegeti, pedig kívülről teljesen rendben levőnek, szépnek és felújítottnak tűnik az 1860-ban épült egykori Takarékpénztár a Széchenyi téren. A pincéjében ugyanis vendéglátóhelyet szerettek volna kialakítani.

A lap értesülése szerint az építész-tervező a mesepark projektből is ismert Csikós Építész Iroda volt. Meg akarták növelni a belmagasságot, még pedig úgy, hogy a pince padlóját lesüllyesztik, az épület alá injektált cölöpözés és új lemezalap kerül. Ebből csak a pince padlóját alkotó talaj kitermelése valósult meg. Mint írják:

Jelen állapotban az alaptestek mellett meghagyott 10 - 20 cm-es tajkarással az alap teherbírása olyan mértékben csökkent, hogy az épület stabilitása nem igazolható. Az egyik falszakasz már meg is süllyedt, a felette lévő falszakasz szerencsére átboltozódott, és így az épület nem dőlt össze. (Így dőlt ösze egyébként néhány éve az Ó utcában egy ház Budapesten.) Egy szakvélemény 2010 szeptemberi dátummal már leírja, hogy a pince feltöltését haladéktalanul vissza kell termelni. Az épület többek véleménye szerint jelenleg életveszélyes - az átjárást azonnal meg kellene tiltani a lépcsőházban. Nincs olyan statikus, aki le merné írni, hogy emberek nyugodtan lakhatnak benne. Egy újabb pince elöntésnél az alap bármikor megsüllyedhet, a falak elmozdulhatnak, és a födémek leszakadhatnak.

Az eredeti cikkben olvasható a szakvélemény beszkennelt változata is. Fotó: wikipedia - ahova mint kiderült Villy töltötte fel. Kösz!