Esztergom: most akkor ki a felelős a Hild-ház veszélybe kerüléséért?

2011.01.29. 09:57

Pár napja posztoltam a Szeretgom cikkét, hogy veszélybe került az esztergomi Takarékpénztár Hild József által tervezett épülete. (Röviden: hasznostani szerették volna a pincéjét, ehhez a belmagasságát méllyítéssel növelték meg, de nem gondoskodtak a megfelelő rögzítésről.) A cikk a Csikós Építész irodát is megemlítette az ügyben, csak épp az maradt ki belőle, hogy ők voltak az egyetlen szereplő, amelyik (kötelezettségén felül is) tett valamit az épület megmentéséért, miközben az előző és a jelenlegi önkormányzat is karba tett kézzel tekint a helyzetre. Csikós Ádám Urbanistához eljuttatott levelét az alábbiakban olvashatják:

Tisztelt Szerkesztő!

Szeretnénk egy a tegnapi napon publikált, cégünket név szerint említő, cikkükre reagálni.

Mivel rendszeres olvasójuk vagyok és cégünk 30 éves múltja és sok 100 megvalósult munkája kötelez, hogy a felületes információkat kicsit jobban megvilágítsam és a belátásukra bízzam, hogy mit kezdenek vele.

Cégünk kiviteli tervei alapján semmi nem történt az esztergomi Hild-házban, mivel azokat tegnapelőtt adtuk le, betartva a hivatalos határidőt.

Kivitelezési munkák nem zajlanak évek óta az épületen.

Egy esztergomi illetékességű iroda készítette az eredeti terveket, amelyek alapján kezdődtek meg a munkálatok pár éve, ekkor történt az említett, ominózus alap gyengítés, (véleményünk szerint teljesen szakszerűen) viszont az önkormányzat (megrendelő) ezen a ponton leállította a kivitelezést, majd hosszabb idő elteltével a megváltozott funkció miatt cégünket kereste fel a már meglévő engedélyezési- és kiviteli terv átalakításának feladatával.

A meggyengített, elhanyagolt alapra érkezett a közismert nagy dunai árvíz mikor már dolgoztunk a kiviteli terven (értelem szerűen az összes szakhatóságnál elfogadott engedélyezési terv beadása és elfogadása után) és a pince mellett lévő kút veszélyes vízszint emelkedése miatt olyan mértékben alámosta az alapot ami a jelen állapotokhoz vezetett.

Amikor az áradás bekövetkezett, cégünk azonnal, felkérés nélkül kiküldte statikus szakemberét (Puskás Balázs) és rögtön szakvéleményt készítettünk, ez látható a szeretgom.hu-n, majd, egy héten belül, plusz díjat nem számlázva, beadtuk az önkormányzatnak a vész-elhárítási tervet. Ezek tartalmazták a kút azonnali betemetését és az épület sürgős, a kiviteli tervek elkészültéig nem elodázható megerősítést. Javaslatokat is tettünk, hogy milyen speciális cégek tudnák elvégezni a  vízalatti betonozást. A vész-elhárítási terv és a szakvélemény alapján semmi sem történt a mai napig.

Ezen kívül tudunk további szubjektív információkkal is szolgálni ha szükséges a történtekkel kapcsolatban, a fent leírtak csak az egyszerű tények, amiket átvételi elismervényekkel, hitelesített dátumokkal, tervekkel és magával a publikus szakvéleménnyel tudunk alátámasztani igény szerint.

A leírtak alapján azt gondoljuk nem érdemeljük meg a gyakran sértő hozzászólásokat, amik a tények teljes ismerete nélkül születtek. A sok 100 munkánk sok 100 elégedett megrendelőt takar világszerte (Peking, Moszkva, Kijev, Amszterdam, Egyiptom, stb.), akik mind a mai napig visszatérő megrendelőink. Fiókba, pályázatra soha nem dolgoztunk a weboldalunkon csak éles megbízások láthatók és jogi okokból messze nem a teljes repertoár. Sok stílusban dolgozunk és sok területen, legyen az modern családi ház, klasszicista villa, korszerű szórakozóhely, családbarát pláza vagy hangulatos étterem, mindegyik területen sokszor bizonyítottunk már.


Köszönettel:
Csikós Ádám
Csikós Terv Kft.

Fotó: szeporszag.hu