Budapesti Önkormányzatok Szövetsége vajon mi? Ne tekintsük már a kerületi egységeket valami szent autonómiáknak

2011.07.06. 07:36

Létrejött a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége! Hurrá! Sokat gondolkodtam milyen párhuzammal lehetne legjobban megvilágítani a helyzet abszurditását. Az Európai Unió Államainak Szövetsége? Az OTP Bankfiókjainak Szövetsége? Magyar Minisztériumok Szövetsége?

Oké van értelme az önkormányzati összefogásoknak, mondjuk amikor a kelet-pesti kerületek közös mezőőrszolgálatot hoztak létre az illegális fakivágók és kábelégetők ellen. Ketten kezdték, ma már az ötödik szereplő fontolgatja a belépést. Működő és követendő kezdeményezés.

Na de ez a BÖSZ mire jó? Ha idealisták vagyunk, akkor semmire. Van egy rendszer, amit azért hoztak létre, hogy működjön a város, és több mint meglepő, ha a szervezeti egységei önállóan szerveződni kezdenek. Ha nem csak idealisták, hanem naivak is vagyunk, akkor elolvashatjuk az MTI-közleményt, hátha abból megtudjuk az igazságot.

Ám hiába hosszú, abból sem derül ki sok, csak Dedisen bogarat ültet az ember fülébe, hogy itt a főváros vs. kerületek harcról van szó, ahol az utóbbiak összefogni készülnek. Mert bár meghívták a főpolgármestert is, meg nyilatkozik a főváros is benne, azért csak az szerepel a szövegben, hogy

 

Az alapszabály szerint az új érdek-képviseleti szervezet az önkormányzatok "egyenjogúságának és szuverenitásának elismerésével működik". Az egyenjogúság kinyilvánításának azért lehet jelentősége, mert a kerületi és a fővárosi önkormányzatok a jelenlegi jogszabályok szerint egyenrangúak, ám az önkormányzati rendszer újraformálásáról szóló vitákban felmerültek olyan javaslatok is, amelyek szerint a kerületek hatás- és jogköre a jövőben megváltozna.

 

Igen. A minisztériumokat is minden kormányfőváltásnál átszervezik (mondjuk nem biztos, hogy kellene), még sincs Magyar Minisztériumok Szövetsége, amelyik felemelné a szavát ez ellen. Biztos van aki rosszul jár az ilyen átszervezéssel (igaz a minisztert és sleppjét ilyenkor amúgy is menesztenék), de hát ez van. Legyünk megint naivak és idealisták: az új rendszert azért hozzák létre hogy jobban működjék az ország.

Ezzel nem azt mondom, hogy a kerületi rendszert is minden főpolgármester-váltásnál szervezzék át (bár ha tényleg beállunk a húszéves ciklusokra, nem is lenne olyan zavaró), de azért ne tekintsük már a kerületi egységeket valami szent autonómiáknak.

Nem csak azért mert legtöbbjük maga is több teljesen eltérő városrészből, egykori településből áll, hanem mert tényleg csak funkcionális egységekről van szó. Az igazi lokálpatriotizmus sem egy számmal jelölt közigazgatási fogalomhoz, hanem ezekhez a kisebb területekhez kötődik.

Kíváncsi vagyok mi lesz a BÖSZ sorsa. Én lennék a legboldogabb, ha tévednék és nem a főváros elleni közös fellépés lenne a cél.