70 ezer négyzetméternyi irodafejlesztést terveznek Pestre. De nem kell megijedni, nem fogja rombolni a városképet

2011.07.12. 17:19
800 96rbjf L01[1]

 

Hetvenezer négyzetméternyi irodafejlesztés akkor is ijesztően hangzik, ha csak 47.000 m2 területet foglal el. De nem kell megijedni. Mindez olyan helyen történik majd, ahol nem nagyon lehet tájképet rombolni: kinn Ferihegyen, a Liszt Ferenc Repülőtéren. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy oda bármi rondaságot le lehet pakolni, főleg hogy vannak azért egész klassz megoldások arrafelé.

Ott van mindjárt a csodaszép régi repülőtér (Ferihegy 1. vagy hogy hívják most? 1. zongoraverseny?), aztán a Sky Court se néz ki rosszul. De az irodafejlesztésekkel sem kell szégyenkezni: a három tömbösre tervezett, egyelőre egy épületes Quadrum is elég dögösen néz ki, mint arról átadásakor az Urbanista is beszámolt.

Most a reptérhez még közelebb terveznek egy új irodaparkot, nem is akármekkorát. Mint az építészfórumon írják:

800 3sfdpb L00[1]

A feladat üzleti célú irodahasznosítás vizsgálata volt a kb. 47.000 m2 területű, jelenleg üresen álló, ún. „F3” területen (az alábbi térkép közepén a pici kék - dá), a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljának közelében. A fejlesztő programja szerint a létesíthető kb. 70.000 m2-nyi irodafejlesztést 7 db, egyenként 10.000 m2-es ütemre bontva kellett megtervezni.

Egy ilyen célú és méretű fejlesztésnél sajnos nem igazán muszáj figyelembe venni az esztétikai szempontokat, de itt igazán nem lehet ok panaszra. Teljesen rendben van az egész - legalábbis ami a látványterveket illeti.

Jó, hogy az épületek közül kizárják az autókat és így valóban egy kis "park" jön létre. Az oszlopos árkádok a szocialista várostervezés azon kevés pillanatát elevenítik fel, amelyeket szerethetők, a lekerekített épület pedig kifejezetten klassz. Egyszóval nem kell szégyenkeznünk, hogy milyen városkép fogadja majd az ideérkezőket. Feltéve persze, ha megvalósul.

800 q8xp24 L06[1]
800 cd9s2v L08[1]

Látványterveket az építészfórumról nyúltam, ahol még több információ és kép van a projektről.