Újbuda a legnépszerűbb budapesti kerület. Legalábbis az ingatlankeresési adatok alapján

2011.10.24. 15:18
10 hozzászólás

A nyári féléves értékek után itt van ismét az ingatlan.com Budapesti Ingatlantoplistája. A rangsor az alapján áll össze, hogy melyik kerületben található ingatlanokra keresnek rá legtöbben a hirdetési oldalon. Ez persze csak játék - de játéknak nagyon jó. Hiszen nem egy abszolút toplistáról van szó, ahhoz legalábbis a lakosságszámmal kéne súlyozni a kereséseket. Ezt benne is van a sajtóközleményben:

 

A sorrendet elsősorban természetesen a kerületek lakosságszáma (vagyis közvetve az ingatlanok száma) határozza meg, de nem kizárólag. Az I. és V. kerület például a hetedik és nyolcadik helyet foglalja el a látogatottsági sorrendben, míg lakosságszámukat tekintve az utolsó három közt szerepelnek. Ugyanígy nincs értelme demográfiai változásokat sejteni a sorrendváltozások között.

 

Na de lássuk inkább az eredményeket! (A képek kattintásra természetesen megnőnek)

 

A látogatottság alapján négy csoportra oszthatók a kerületek (sportosan szólva A, B, C és D), melyek közt nem igen van átjárás – bár Erzsébetvárosnak augusztusban sikerült egy hónapra feljebb tornáznia magát a B csoportba, megelőzve a leszakadó XVI. kerületet.

A csoport: kik vannak az élbolyban?

Mostanában többen érdeklődnek a Hegyvidék, mint Zugló iránt: a nyáron még a negyedik helyét erősen tartó XIV. kerület visszaszorult a korábban a csoport végén álló XII. mögé. Az eredmény annál is meglepőbb, mert az A csoportban zömmel a legtöbbek által lakott kerületek szerepelnek (XIII., XIV., III., XI.), s míg a II. kerület is a hetedik legnépesebb Budapesten, a XII. kifejezetten a népességi sor vége felé foglal helyet (18.). Az ok alighanem az, hogy ezeken a városrészekről azok is nézegetik a drága ingatlanokat, akik amúgy nem potenciális lakásvásárlók.

B csoport: feltör a Belváros, mélyrepülésben a Várnegyed

A Hegyvidékéhez hasonló okok állhatnak a Várnegyed és a Belváros „sikere” mögött, holott a legkevesebbek által lakott kerületekről van szó. A B csoportban ugyanakkor nagy a mozgás: a második negyedéves statisztikákban még csoportelső I. kerület visszaesett három helyet, s bár az óta „szépített”, az élre került V.-et nem tudta megverni.

C csoport: behozhatatlanul vezet Erzsébetváros

A B csoport utolsó helyén álló Kertváros és a C csoportot vezető Erzsébetváros egyaránt kilóg versenytársai közül és sajátos párbajt vív. A VII. kerület népszerűségét mutatja, hogy bár itt laknak a legkevesebben a Fővárosban, mégis stabilan tartja magát a toplista középmezőnyében.

D csoport: Csepel visszacsúszott, jön föl Kőbánya

Míg az év első felében Csepel stabilan tartotta csoportelső helyezését, már a harmadik helyre csúszott vissza. Ezzel gyakorlatilag helyet cserélt a ranglistán Kőbányával, mely szeptemberre az élre tört. A D csoport – és ezzel a teljes lista – végén Soroksár helyezkedik el, több ezer oldalletöltéssel lemaradva az előtte állóktól. A XIII. kerület utolsó helyezését nem csak fekvése magyarázza, de lakosságszáma is: ebben a fővárosi kerületben élnek a legkevesebben.

A mellékelt grafikonokon szépen kirajzolódnak lakáskeresési szokásaink is: jól megfigyelhetők az év eleji és a nyárvégi szezoncsúcsok.