Modern fakápolna az újságírók kedvence - átadták a Média Építészeti Díját

2011.10.27. 12:27

 20110930128

Hiába no, az a jó a blogokban, hogy azonnal tudnak reagálni bizonyos eseményekre, nem úgy mint az a béna ómédia. Pláne, ha az ember első kézből értesül bizonyos dolgokról, mondjuk mert ott ül a szakmai zsűriben - mint én hétfő este a Média Építészeti Díjának döntőjében. Szóval breaking news, elárulom kik nyertek tegnapelőttre virradó éjjel (a tegnap előtt-előtt este még rosszabbul hangzana, ezért nem azt írom) díjakat a Trafóban. Tádádádám:

A zsűri Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András alkotásának, a Pannonhalmi Bencés Főapátság zarándokházának és erdei kápolnájának ítélte oda a díjat. Vagyis pontosabban inkább a kápolnának, mert az ragadta magával a döntéshozókat (meg engem is), a zarándokházak kevésbé lenyűgözőek - na de milyen legyen egy zarándokház. A fakápolna viszont tényleg mesés és ezt nem utólag találom csak ki, hiszen már év elején lelkendeztem érte.

Jó, hogy most személyesen is sikerült megfordulnom benne, s bár fényképeket csak telefonnal készítettem, azért megosztom veletek. A helyszínen végigkalauzoló építész - Papp Róbert - a bencések lelkivilágába is bevezetett kicsit. (Érdekes megnézni, ahogy karba font vagy hátra kulcsolt kézzel áll minden képen, mintha maga is egy barát lenne a kolostorból. Ez egyébként az egész trióra jellemző volt - úgy jelentek meg a Trafóban, mosolygósan, de zárkózottan, hogy nem kellett nagy fantázia csuhát képzelni rájuk.)

Szóval a bencések. Valaki felvetette, amikor a zarándokházat néztük, hogy a közösségi térben miért van tömör tölgyfaasztal. Nem drága ez kicsit egy zarándokhelynek? A válasz annyi volt, hogy egészen más léptékben számolnak a bencések. Itt vannak Pannonhalmán ezer éve, ők nem néhány évben és nem is csak a saját életükben gondolkodnak, amikor terveznek.

A lenti épületegyüttesen (melyet egy százéves gőzmosoda épületéből bővítettek, szépítettek mai formájára) is egyből kiugrik, mi az, amit a közbeszerzés miatt kellett hozzáigazítani az eredeti tervekhez (például a kültéri lámpa). Na és itt hangzott el az is, hogy a középkorban mennyivel egyszerűbben lehetett volna közbeszerzést kiírni.A tolvajok fél kezét ugyanis lecsapták. Csak arra kellett ügyelni, hogy a pályázati feltételek közt szerepeljen: csak két kezűek indulhatnak a tenderen.

Na de félre a nosztalgikus demagógiával! Sétáljunk föl a fakápolnához, ami tényleg gyönyörű. Olyan egyszerű, hogy nem is illenék túl sokat csevegni róla. Ugyanakkor tudni kell: megépíteni már nem volt ilyen könnyű. Minden faszerkezettel dolgozó vállalkozás a maga módszeréhez igazította volna a szerkezetet (például a sarkokon túlérő gerendákkal). A vége az lett, hogy az építészek, építészhallgatók, helyiek együtt emelték a kápolnát.

Nem hagyományos épület. Vagyis de. Vagyis nem. A legszebb benne pont ez, hogy modern is, meg hagyományőrző egyszerre. Valaki megjegyezte amikor beléptünk, hogy miért nincs itt egy kereszt. Nekem meg az csúszott ki a számon, hogy de hát nézz föl mennyi kereszt van!

Jó tudom, leírva, gép előtt olvasva giccses. De ott olyan természetes volt...

Sok fotó a kápolnáról a képre kattintva:

Ami a többi díjazottat illeti...

Az epiteszforum.hu internetes építészeti napilap 7. alkalommal rendezte meg október 24–én a Trafóban a Média Építészeti Díját. Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus sajtójának ismert szerkesztőiből, újságíróiból illetve független médiaszemélyiségekből álló 10 fős zsűrinek idén épület kategóriában a Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András győri építészek által tervezett, Pannonhalmán felépült Zarándokház és erdei kápolna tetszett a legjobban.

A tervek közül Koncz Zoltán BME Építészmérnöki karán 2011-ben készített diplomamunkáját, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány részére tervezett Kortárs Civil Kolostort értékelte a legjobbnak.

A Média Építészeti Díja Közönségdíját az internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában a Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek által tervezett pécsi Kodály Központ, tervek kategóriában a faluÉPÍTÉS Borzavár – Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve nyerte meg, amely a győri Széchényi István Egyetem építész szakán készült 2010-ben.

Idén először az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet Különdíjat adományozott az idei legjobb privát fejlesztésnek, amit a Mikropakk Black II. épület tervezője Pethő László és tulajdonosa-fejlesztője, Fazekas Gábor kapott.

A kétnapos épületbejárás során hat épületet tekintettünk meg, egy-kettőre még visszatérek az Urbanistán!