222 éves akác a Lánchíd pesti hídfőjénél. Már a híd átadásakor is hatvanéves volt, ma már "botjára támaszkodó" matuzsálem

2011.12.23. 14:09
akac2
akac6

 

A százesztendős, háborúkat átvészelő Erzsébet hídi platán történetét bemutató képsorozatról jutott eszébe Duboczky Annának, hogy van egy hasonló sorsú akác a Lánchídnál is. Azzal a különbséggel, hogy a Lánchíd jó fél évszázaddal öregebb az Erzsébetnél, és ez a fa már annak átadásakor is hatvan éves volt.

A Főkert honlapja szerint 1789-ben ültették és a Duna-partra telepített, Pest első fasorának utolsó még élő tagja.* Legkorábbi felbukkanása alighanem az 1865-ben átadott Magyar Tudományos Akadémia épületéről készült ábrázolásokon látható:

 

akac2

(Forrás: BME-OMIKK)

De ott kell lennie Slowikowski Ádám 1867-ben készült színezett kőnyomatán is.

Fennmaradása annál is elképesztőbb, mert nem pusztán a hidat építették fel, rombolták le, majd építették újra mellette, de a tér valamennyi épületénél idősebb, ráadásul az Akadémiát kivéve mindegyik helyére új épült a XX. században. És akkor magáról a tér számtalan átszabásáról nem is beszéltünk.

Elég csak annyi, hogy Ferenc Józsefnek itt emelték a koronázási dombot, de az elmúlt száz évben is változott az elrendezése (az alábbi képen például a későbbi Gresham-palota helyén álló Nákó-palota előtti rész látható 1903-ban).

 

akac2b

(Forrás: Wikipedia)

A szóban forgó akác először egy harmincas években készült képeslapon azonosítható. Épp legjellegzetesebb tulajdonsága, a dőlése miatt. Igaz, akkoriban ez még csak enyhe volt.

akac3

(Forrás: Főkert)

Az alábbi, 50-es években készült rézkarcot is talán ez a fa ihlette, mert helyzete és dőlése épp annak felel meg, bár jóval fiatalabb, mint a "miénk". 

 

32004867[1]

(Forrás: Savaria Galéria)

A hetvenes években már jóval erősebben dőlt, de még megállt a saját lábán:

akac4

(Forrás: Főkert)

A nyolcvanas években még megvolt a felfelé nyúló ága is, de már támrendszert kellett építeni neki, ami egészen a közelmúltig szolgált:

akac5

(Forrás: Főkert)

Épp az idén nyáron cseréltek újabbra:

akac6

(Forrás: Főkert)

Vagyis igazi botjára támaszkodó, bölcs aggastyán lett belőle. Reméljük még sokat megér, bár már az akáckor legvégén tart a maga 222 évével. Amit még inkább remélek, hogy a most kicsiny pesti fák is megérik ezt a tisztes kort, s lesz, aki az ő történetüket böngészi majd vissza.

*Frissítve: mint arra arabs és ez_van felhívta a figyelmet, könnyen lehet, hogy az idézett forrásban szereplő 222 év túlzó, s az akácot csak a koronázási domb elbontása (1879) után ültették. Vagyis "csak" 130 év körüli. Ha igaz az állításuk, akácunk legkorábbi ábrázolása a Nákó-palota fotóján látható.