Meglepő lelet: a Petőfi híd budai lábánál, a Rió romjai alól a Margit híd egykori korlátja került elő

2012.01.07. 16:55

Egészen különleges dologra bukkant Csanád a XI. kerület Facebook-csoport bloggere. A Margit híd egy darabjára a Petőfi híd budai lábánál. Persze ez leginkább azoknak meglepő, akik nem tudják, minek a helyére települt néhány éve a Rió, amely most eltűnt a Goldmann György térről. Mint írja: 

 

 

Pár napja töltöttük fel képeinket a Goldmann György térről. Már a helyszínen megakadt a tekintetünk a kék korláton. Ismerősnek tűnt. Mintha egy hídon már láthattuk volna. Na de hol? Kék színű híd nem nagyon van Budapesten, bár régen volt...Tovább járt az agyunk, és eszünkben jutott, hogy régen volt itt egy hajózással vagy valami vizes dologgal kapcsolatos múzeum, mely az idők folyamán eltűnt. Ekkor már biztosak voltunk benne, hogy az abszurd, amire csak épp egy pillanatig gondoltunk, mondván ez úgyis csak a fantáziánk szüleménye, bebizonyosdott; igen, ez nem más, mint az eredetileg tengerkék színű margit híd korlátjának egy darabja.

A Rió működése alatt milyen funkciót láthatott el a korlát? Koktélpultot választott el a táncparkettől, vagy üzemi helyiségben porosodott?

 

Nos igen, ezekről a korlátokról van szó, amelyeket itt szerelnek épp (1935 és 37 között bővítették a hidat - forrás: SZTE Klebelsberg Könyvtár):

 

 

A Margit híd eredeti és (akkor még) leendő színéről amúgy egy remek ötletelés volt egykor a Városképp blogon, bár amennyire tudom, nincs pontos ismeretünk arról milyen is volt valójában. Mindenesetre ez a kék darabka klassz. Ha minden igaz, a hídmúzeumot helyreállítják a Rió helyén - úgy legyen.